"Първата доставка (на хуманитарна помощ в Газа) не трябва да е последната", каза днес координаторът на ООН за хуманитарната помощ Мартин Грифитс, цитиран от Франс прес и БТА.

Грифитс направи изявлението си в Кайро, малко след като 20 камиона с хуманитарна помощ започнаха да преминават от Египет в блокираната и обстрелвана от Израел ивица Газа.

Той е в египетската столица за участие в среща на върха за обсъждане на възможностите за мир в региона.

"Убеден съм, че тази доставка ще постави началото на устойчиви усилия за снабдяване със стоки от първа необходимост - включително храна, вода, лекарства и гориво - на жителите на Газа по сигурен, безусловен и безпрепятствен начин", заяви координаторът на ООН за хуманитарната помощ.

Според египетски медии в днешната пратка има храна и медицинска помощ, но не и гориво, което е жизненоважно за ивицата Газа, чиято единствена електроцентрала спря да работи, отбелязва АФП.

Германският канцлер Олаф Шолц също приветства началото на доставките на хуманитарна помощ в ивицата Газа, предаде ДПА. 

"Правилно и важно е, че първата хуманитарна помощ вече е напът към хората в Газа. Те се нуждаят от вода, храна и лекарства - няма да ги оставим сами", написа Шолц в социалните мрежи.

Той допълни, че германското "федерално правителство продължава да използва всички канали, за да облекчи страданието в конфликта".

Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли също изрази задоволството си от факта, че първите доставки на хуманитарна помощ за ивицата Газа вече са започнали, но каза, че днешната пратка трябва да бъде последвана от още такива в следващите дни.

"Камионите с животоспасяваща помощ започнаха да стигат в Газа през граничния пункт "Рафах". Това обаче не може да бъде еднократно", написа Клевърли в социалната мрежа "Екс" (преди "Туитър").

От "Хамас" казаха, че помощта включва "лекарства, медицински консумативи и ограничено количество храна (консерви)", съобщи Ройтерс. По данни на палестинското ислямистко движение конвоят се състои от 20 камиона.

Малко по-рано посолството на САЩ в Израел каза, че граничният пункт "Рафах" ще бъде отворен за чужденци, които искат да напуснат ивицата Газа.

Над 200 камиона, натоварени с общо около 3000 тона хуманитарни доставки, чакат от дни на Синайския полуостров от египетската страна на границата. Палестинците в блокираната ивица Газа изпитват отчаяна нужда от помощ, тъй като започват да изпитват недостиг на храна, лекарства и вода, отбелязва АП.

АФП посочва, че още преди избухването на конфликта на 7 октомври 60 процента от 2,3-те милиона жители на палестинския анклав са разчитали на международна помощ за изхранването си. По данни на ООН сега са необходими 100 камиона с хуманитарни доставки на ден.

За момента няма споразумение за евакуиране през граничния пункт "Рафах" на ранени хора от анклава, казаха междувременно от Палестинския Червен полумесец, предаде ТАСС.