Общият съд на ЕС отмени решение на Европейската комисия, съгласно което Българският енергиен холдинг (БЕХ) е злоупотребил с господстващото си положение, като е отказал достъп до стратегически газови инфраструктури в България.

Това съобщиха от Съда в Люксембург.

През 2018 г. ЕК глоби БЕХ със 77 068 000 евро. Тази глоба също е анулирана.

(Решението и жалбите можете да видите ТУК.)

Причината за санкцията според Брюксел бе, че холдингът заедно с дъщерните му държавни дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ е блокирал достъпа на частната компания „Овергаз“ до ключова газова инфраструктура в България. Това е нарушение на антимонополното законодателство на ЕС.

Случаят

Снабдяването на България от дълго време зависи почти изцяло от вноса на руски газ. Той се пренася през Украйна, а след това през Румъния главно по румънския транзитен газопровод 1, стопанисван от местния оператор „Трансгаз“.

По силата на споразумение от 2005 г. „Булгаргаз“ получава изключително право на ползване върху този газопровод до края на 2011 г. Споразумението е удължено до 2016 г.

„Овергаз“ подава жалба до ЕК през 2010 г. След провеждане на разследване с решение от 17 декември 2018 г. ЕК Комисията констатира, че поведението на тези дружества представлява злоупотреба с господстващо положение на пазара за доставка на газ в България. Нарушението се състои в отказа да се предостави достъп на трети лица, включително на „Овергаз“, до румънския транзитен газопровод, както и до газопреносната мрежа и до газохранилището в Чирен в периода от 30 юли 2010 г. до 1 януари 2015 г.

Според Комисията това е попречило на конкурентите на „Булгаргаз“ да развият предлагането си на територията на България. Ето защо Комисията налага на посочените дружества глоба от 77 милиона евро.

БЕХ и дъщерните му дружества обаче подават пред Общия съд на ЕС жалба за отмяна на решението или, при условията на евентуалност, за намаляване на размера на глобата.

Решението

С решението си Общият съд отменя решението на Комисията. Мотивите са, че поради липсата на алтернатива румънският газопровод 1 е представлявал абсолютно необходима инфраструктура за преноса на руски газ към България. Макар, че „Булгаргаз“ не е собственик на този газопровод, дружеството е имало изключително право на ползване върху него. Това е довело до установяването на положение на контрол и следователно на господстващо положение на Булгаргаз на посочения пазар.

Общият съд приема обаче, че Комисията не е доказала, че поведението на „Булгаргаз“ във връзка с достъпа до румънския газопровод 1 е в основата на трудностите, с които се сблъскват трети лица, които искат да получат достъп до тръбите, за да доставят газ от Русия до България. Така всички нередности, които хипотетично е възможно да са допуснати от „Булгартрансгаз“ във връзка с газопреносната мрежа и с газохранилището в Чирен, не могат да представляват нарушение на правилата на конкуренция на ЕС. Нито едно предприятие не е могло да навлезе на българския пазар на газ без достъп до румънския газопровод 1.

Общият съд приема също, че Комисията не е дала възможност на БЕХ да развие напълно позицията си по отношение на нарушението, в което е упрекнат. Така ЕК е нарушила правото на холдинга на защита.

При тези обстоятелства Общият съд приема, че Комисията не е доказала надлежно, че групата БЕХ е злоупотребила с господстващото си положение на пазара за доставка на газ в България.

Актът на Общия съд може да бъде обжалван само по правни въпроси пред Съда на ЕС в срок от 2 месеца и 10 дни, считано от съобщаването му.

Европейската комисия внимателно ще проучи решението и ще реши евентуални следващи стъпки, отговори на въпрос на Клуб Z говорителката на ЕК Леа Зубер.