На 25 октомври 1930г. цар Борис III и царица Йоанна, дотогава - Джована Елизабета Антония Романа Мария, или принцеса Савойска, сключват католически брак в Асизи, Италия.

Булката е дъщеря на италианския крал Виктор Емануил III от Савойската династия, а майка й е черногорската принцеса Елена Петрович Нагош.

Церемонията се провежда в Долната базилика на Свети Франциск, като двойката е венчана от отец Антонио Мария Рисо - преподавател по физика.

Свидетелите от страна на булката са принц Умберто Савойски и херцог Албрехт Евгени, а от страна на младоженеца – княз Кирил.

Преди сватбата принцеса Савойска изразява желанието си церемонията да се проведе скромно с думите:

"Не гримирайте Асизи", настоявайки обителта на Св. Франциск да не се загрозява с пищна украса.

В поканите, разпратени до гостите, са упоменати изисквания за елегантно и семпло облекло – дамите да бъдат с рокли със затворени деколтета и дълги ръкави, без излишество от бижута, а господата да бъдат с фракове или униформи, съответстващи на военния им чин

Въпреки това, сватбата се превръща в огромно събитие, на което присъстват редица правителствени представители на европейските монархически династии и държавници, включително и Мусолини и бащата на Борис III - Фердинанд I, който по това време вече е изгнаник в Кобург.

Улиците са препълнени от хора, а броят на автомобилите е близо 10 000 - огромен брой в тази епоха.

Церемонията се отразява от над 130 европейски журналисти.

Няколко дни по-късно – на 31 октомври – се провежда и венчавка по православните канони в софийската катедрала „Свети Александър Невски“.

От този момент нататък Джована, принцеса Савойска, става Йоанна, Царица Българска.

Условието за сключване на брак между двойката е било да се изпълнят и католическият, и православният ритуал, поради различието във вероизповеданията им, а децата да бъдат кръстени и възпитавани като католици.