Младен Кръстаич е освободен от поста национален селекционер на България с единодушно решение на Изпълкома на БФС, съобщиха вицепрезидентът на съюза Емил Костадинов и техническият директор Георги Иванов.

То е взето на днешно заседание на база на лошите резултати напоследък, обясни Иванов, но съдбата на сърбина бе предрешена още след загубата от Литва у дома по-рано този месец. Първо се е произнесло Изпълнителното бюро към ИК.

Името на новия старши треньор ще стане ясно след дни на пресконференция, като той ще встъпи в длъжност официално от 1 ноември. По непотвърдена информация това е Илиан Илиев, който води "Черно море". Иванов каза единствено, че е българин, преговорите са на финалната права, но те се водят с повече от един кандидат.

"Всички сме разочаровани. Целта беше да подмладим отбора, но за всички е ясно, че в спорта най-важни са резултатите, заяви Георги Иванов. - Новият треньор ще бъде обявен на 1 ноември, тогава ще има пресконференция. В публичното пространство се появяват няколко имена, с които се смята, че водим разговори. Но още не сме напълно готови, затова не е коректно да обявяваме каквото и да било."

Емил Костадинов си направи самокритика, като заяви, че след като резултатите са такива, означава, че вина има и БФС - заради това, че залага на "такива треньори". Имало е предложения Кръстаич да бъде уволнен по-рано. 

"Наистина имаше такава идея, но преценихме да дадем още малко време на Кърстаич, да покаже какво може. Но в крайна сметка загубихме инфарктно няколко мача, пропуснахме нещастно да вземем точки. Нямахме и късмет. В крайна сметка резултатите са такива и го взехме това решение. Искам да допълня, че за нас като ръководство най-лошото нещо е постоянно да сменяме треньори", обясни той.

Как Георги Иванов анализира мачовете на националите в евроквалификациите

Младен Кръстаич пое националите през юли 2022 г. Той започна с добри резултати в Лигата на нациите и в контроли в края на миналата година. През настоящата обаче България е без победа, като така се и очертава да завърши, заема последното място в групата си. 

Победите при Кръстаич са три, всичките през 2022 г. - над Гибралтар, Северна Македония и Кипър (контрола).

"С Литва като гости, със Сърбия като домакини, с Черна гора като гости - отборът се представи добре чисто игрово, рече Георги Иванов. - Всичко лошо натежа в мача с Литва в София, където нашият тим не показа онази добра игра, която очаквахме всички.

Но там имаше и други неща - червен картон. Това не е някакво оправдание, но в крайна сметка един треньор трябва да има резултати. Точките, резултатите са защитата на един треньор. Ако няма резултати, независимо как работиш, какво правиш, винаги има недоволство и от ръководството, и от феновете."

Какво ще се изисква от новия селекционер?

"Очакванията ни към новия национален селекционер са да стабилизира отбора, да продължи също така и политиката с млади футболисти. Не казвам, че треньорът, който дойде, трябва да продължи с всичко, което е правил Младен Кръстаич. Но горе-долу се придържаме към тази политика. Очаквам да стабилизираме отбора и да има резултати, защото аз лично смятам, че имаме по-добри футболисти, отколкото са резултатите на националния отбор", добави Гонзо.

"Аз съм работил с двама треньори - Ясен Петров и Младен Кърстаич. Те са имали пълната свобода за избора на играчи, на селекция, на тактика, която се прилага в определения мач, в избора на състав. И ние само помагаме на старши треньора с условията, които трябва да предоставим на националния отбор. Моментните резултати за определения мач, който предстои, е отговорност на старши треньора", продължи директорът.

Илиан Илиев призна за разговори с БФС

Старши треньорът на "Черно море" Илиан Илиев призна за разговори с ръковоството на БФС след мача на тима срещу "Пирин", спечелен драматично с 2:1 във Варна.

“Ако има нещо, ще се разбере в следващите дни. Има разговори и продължават. В момента съм тук и ако ръководството (на "Черно море", бел. ред.) иска, ще остана до края на първенството”, каза Илиев.

С което не стана ясно дали се преговаря за вариант, при който той да съчетава и двете позиции за начало, като се има предвид, че до лятото, когато е Евро 2024 и България няма да участва в него, селекцията ни може да участва само в контроли.