„Ще си позволя да бъда малко по-рязък. Смятам, че действително с този си акт президентът по никакъв начин не защитава българските интереси. Защитава чужди интереси. Смятам, че това е неправомерно и не трябваше да се прави.“

Така премиерът Николай Денков коментира пред български журналисти в Брюксел сезирането от страна на Румен Радев на Конституционния съд. Държавният глава прибягна до тази стъпка заради таксите, които правителството ни наложи върху транзита на руски газ през България.

„Това е против интересите на България. Може той би защитава интересите на други държави – Русия, Унгария, Сърбия, не знам“, каза Денков.

Цялата информация за действията на българските власти е изпратена до Европейската комисия. Денков е разговарял по въпроса с еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон. Това е станало преди началото на Европейския съвет – срещата на върха на ЕС в Брюксел, в която премиерът представлява България.

„В ЕК разглеждат информацията, която сме им изпратили. Ако имат някакви коментари, ще ги изпратят. Но никой не е казал, че тази такса не е правомерна“, изтъкна Денков.

За него съвсем очаквано парламентарната комисия е отхвърлила ветото на Румен Радев върху закона за либерализиране на енергийния пазар за битовите потребители. 

Премиерът бе помолен да коментира и искането на Делян Пеевски да му докладва за контактите си с енергетиците.

„Ако г-н Пеевски има някакви активности, питайте него. Аз ще си действам по правилата. Ако има някакъв въпрос, ще отговарям както се изисква, в срок. Това е начинът институциите да си говорят една с друга“, отговори той.

И допълни, че срокът за отговор не се определя от това, което е поискал Пеевски. В случая според Денков става дума за 14 дни.