Вероятността България да влезе скоро в Шенген е много над 0 процента, но не е и 100 процента.

Това заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът Николай Денков. Той участва в двудневния Европейски съвет – среща на ръководителите на страните членки.

Миграцията ще бъде сред главните теми на форума. А защитата на границите ни е обвързана с влизането в Шенгенското пространство за свободно движение.

„По отношение на миграцията очаквам да се приеме, че фокусът трябва да бъде повече върху защитата на външнитe граници, работата с трети страни, за да могат да бъдат връщани нелегалните мигранти. И от тази гледна точка и България, и Румъния ще бъдат много по-ефективни, ако са в Шенген, за да бъде постигната тази европейска цел. Това ще кажа на лидерите“, каза Денков преди началото на срещата.

Само преди два дни той бе в Австрия и чу поредния отказ на тази страна да ни пусне в Шенген. Канцлерът Карл Нехамер заяви, че пространството за свободно движение в момента не работи.

Нидерландия също ни поряза миналата седмица.

„Не разчитаме на тези два дни, а на целия период, откакто започнахме да работим по промяната в законите, за да убедим Нидерландия, че сме по-подготвени. Имаме съществен напредък със защитата на границата. В края на краищата, дипломацията трябва да си свърши работата. Разчитаме и на подкрепата на други държави“, изтъкна министър-председателят.

Той очаква Европейската комисия да изпрати писмо до Нидерландия с покана за мисия за установяване на факти у нас. И България очаква положителен отговор за мисията.

„Не виждам такава връзка“, отговори Денков на въпроса дали ако до края на тази година не влезем в Шенген, коалицията ще се разпадне.

И допълни, че правим промените в законодателството не просто заради Шенген, а заради „българските хора“:

„Искаме по-добра правосъдна система. Това със сигурност ще го имаме, ако продължаваме по същия начин. Искаме по-добра защита на границата, за да не влизат нелегални мигранти, някои от тях могат да бъдат с терорист наклонности.“

“За България всичко трябва да е стриктно и честно, а не захаросано. Знам, че това правителство работи много усърдно, но трябва да видим какво ще каже Комисията през декември. Тогава и ще решим какъв да бъде изходът в зависимост от това дали е изпълнила ангажиментите си. Ако да -  да, ако не – не“, коментира пред БНТ нидерландският премиер Марк Рюте.

Имаме проблем не със свободата на словото, а с дезинформацията

„Проблемът в България не е свободата на словото. През последните две години има значителен напредък в това отношение. Основният проблем в страната ни е свързан с дезинформацията.“

Това заяви Николай Денков пред представители на организацията „Репортери без граници“, с които се срещна в Брюксел, съобщиха от Министерския съвет. Тази среща се състоя преди началото на Европейския съвет.

Според премиера са необходими стандарти, по които да се проверява истинността на фактите. Освен промени в българските закони, тук може много да ни помогне и законодателството на европейско ниво.

Денков изтъкна усилията на правителството да гарантира прозрачност на медийната собственост, свободата на изразяване на журналистите и достоверността на информацията. Конкретен резултат в тази посока по думите му е приемането на промените в Закона за обществените поръчки, изготвени в изпълнение на препоръките от последните годишни доклади на Европейската комисия за върховенството на закона  у нас.

България е на 71-о място от 180 държави в световния индекс за свобода на медиите за 2023 г., изготвян от „Репортери без граници“. За последните две години страната ни се е изкачила в класацията с 41 места.