Ръководителите на страни от ЕС спорят и не могат да се разберат по въпросите за допълнително финансиране на Украйна и на борбата с миграцията, предаде Ройтерс.

Това стана ясно в първия ден от Европейския съвет в Брюксел.

ЕС трябва да вземе решение на следващата си среща на върха през декември за преразглеждане на бюджета за периода 2021-2027 г. Той е на стойност 1,1 трилиона евро, но вече е доста поизпразнен заради пандемията от COVID-19 и руската агресия в Украйна.

Европейската комисия предложи страните членки да отделят по-големи средства, за да осигурят 50 милиарда евро за Украйна и 15 милиарда за борбата с миграцията.

Такива решения обаче изискват единодушие сред всички 27 държави.

„Това, което е на масата, е неприемливо за нас“, заяви белгийският премиер Александър де Кро.

Той се изказа в полза на подкрепата за Украйна, но призова за различен подход към финансирането. Де Кро призова ЕК и другите европейски институции да дадат фондовете, които не са изцяло използвани вместо да искат повече пари от страните членки.

Естонската премиерка Кая Калас настоя покрай парите за Украйна да бъдат увеличени съвместните разходи за подобряване на отбранителните способности на ЕС. Литовският президент Гитанас Науседа пък заяви, че 50 милиарда евро за Киев са твърде малко.

Гърция поиска повече пари по направлението миграция, като изтъкна, че е сред страните на първа линия и се нуждае от по-голяма европейска подкрепа.

Всичко това обаче бе отхвърлено категорично от унгарския премиер Виктор Орбан. При пристигането си на Европейския съвет той заяви, че страната му е против даването на пари за борбата с миграцията, за интеграционна политика и за Украйна.

Унгария няма да подкрепи никаква помощ за Украйна, докато не види много добре обосновано предложение, изтъкна Орбан. По-късно шефът на канцеларията му Балаж Орбан, който не е роднина на премиера, написа в „Екс“ (бившия „Туитър“, че Будапеща призовава за мирни преговори в Украйна, преди да обсъжда допълнителна финансова помощ за нея).

Ситуацията в Близкия изток също е сред ключовите теми на срещата на върха. В проектозаключенията на Европейския съвет се призовава за хуманитарна пауза в ивицата Газа, пише „Политико“, чиито репортери са имали достъп до документа. Лидерите настояват палестинците да имат достъп до хуманитарни помощи. След това било добавено, че Европейският съвет съжалява за загубата на животите на всички цивилни.