- Постоянно говорите за успех на първи тур и мнозинство в общински съвет, г-н Терзиев. Колко реалистична е тази цел? И както ще правите, ако станете кмет, но коалицията зад вас няма мнозинство в общинския съвет?

Колко реалистична е целта ще разберем на 29 октомври. Надявам се да сме убедили хората в силата на нашия екип, в това, че имаме воля за промяна на сегашния модел на управление. Защото в предизборната кампания виждаме някакви безкрайни щедри обещания. Изсипва се рогът на изобилието - 400 км тротоари, увеличаване на заплати с 20%, с 50%, нови паркове, булеварди. Това вече сме го чували и преди. Нямам обяснение защо след 18 години управление на ГЕРБ - кмет, мнозинство в СОС, парламент, премиер, продължава само да се обещава. И то след 22 млрд. лв. бюджети за всичките тези години. Вероятно защото така обещанията влизат по-лесно в следващата програма и няма защо да се пише нова.

Ако имаме мнозинство в общинския съвет, ще реализираме програмата си по-бързо и по-лесно. Тоест София ще направи по-големи крачки в развитието си. Затова и искам да призова гражданите да гласуват с бюлетина номер 85 - изборът за Общински съвет е само веднъж на всеки 4 години и за него няма втори тур.

Ако нямаме мнозинство, ще е по-сложно. Но това със сигурност не означава безпринципни договорки. Означава, че ще защитаваме идеите си и ще разчитаме на подкрепа от общинските съветници. Аз вярвам, че болшинството от тези 61 души, които ще влязат в общинския съвет обичат София. И ще подкрепят всяка идея, която е добра за града. Както аз ще подкрепям всяка добра идея, без значение чие предложение е. Няма да делим хората на “наши” и “ваши”. Ние сме избрани да служим на всички софиянци, без значение за кого са гласували.

- Казахте “наши” и “ваши”. Вие говорите за “наши фирми” и “наши хора”, които източват София. Какво трябва да се промени при обществените поръчки?

Най-смешното е, че има обществени поръчки, които са като „по конец“. И после резултатът е доста куц. Което също е знак, че управлението на града е затънало в безхаберие, некадърност и корупция. Време е и трябва София да бъде управлявана от хора, които я обичат, от добър отбор, от компетентни хора, които имат правилните ценности и политическата воля да решат натрупалите се проблеми и да направят нужните реформи.

Що се отнася до обществените поръчки - максимум осветяване на всичко - това е най-доброто лечение срещу корупцията.

- Добре, да продължим и с други „лекарства“, от които София има нужда. Какво се случва с “Топлофикация”?

Случва се това, че дружеството се краде на входа, на изхода и по средата. В бюджета за следващата година са записали 340 млн. загуби при положение, че цената се вдига с 40%, а тази на природния газ пада с 60%. Как става това ми е невероятно любопитно. Но ясно показва защо дружеството има 1.8 млрд. лв. дългове. И показва защо управляващите мълчат по тази тема - защото ги е срам.

Дружеството трябва да се оздрави, за да има някакво бъдеще, защото има 450 000 домакинства, които са му абонати. Оздравяването минава през помощ от държавата, защото дългът трябва да бъде преструктуриран. Ако това не се случи, не може да има оздравяване. И след това са други мерки - когенерация, диверсификация, фотоволтаични панели.

- Договорите за сметосъбирането?

Те са до 2025 г. Чак след това може да се мисли за промяна във фирмите, които изпълняват тази дейност. Но ние ще имаме година и половина, за да се подготвим да направим по-хубави договори. Договори, които не са с предварително известен победител, който взима два пъти повече, отколкото за същата дейност в Пловдив. Трябва да има възможност в конкурсите да участват и чужди оператори, както е в съседни държави. И, разбира се, да подготвим общинската фирма за чистота по-добре, за да може да поеме по-голям дял от сметосъбирането. Все пак тя го прави на най-ниска стойност. 

- Управлението на общинските дружества обаче е в ръцете на общинския съвет, а не на кмета.

Така е, да. Но ролята на кмета е от огромно значение, защото той има трибуна и внася предложения в Общинския съвет. Затова е и важно да имаме мнозинство в съвета - така ще реализираме по-лесно целите в програмата си. Ако кметът и Общинският съвет работят заедно за доброто на София, а не както беше досега - за доброто на “наши хора” и “приятелски фирми”, резултатите ще бъдат съвсем различни.

- А концесията на “Софийска вода”?

Тя е подписана за дълги години напред. И не можем да си мислим да развалим договора, както обяснява един от другите кандидати. Не само заради неустойката, не само заради това, че ще оставим 1000 души на улициата. А и заради това, че няма техника с която общината да се грижи за тази мрежа.

Това, което можем да направим, е да се срещнем с концесионера и да опитаме да предоговорим условията така, че да има повече инвестиции в канализация. След парите, загубени от ГЕРБ, София се нуждае от 1.3 млрд. лв., за да завърши канализацията си.

И като стана въпрос за това - през 2019 г. г-жа Фандъкова обяви в програмата си, че има 400 млн. лв. защитени в програми от ЕС за канализация. През декември 2020-а парите изведнъж се оказаха 140 млн. лв. Това са 260 млн. лв. загубени заради калпави проекти. И тези хора имат наглостта сега да излезат и да кажат, че някой друг е виновен.

- Местни данъци и такси - трябва ли да има промяна и каква?

Първо искам да кажа, че няма да вдигаме никакви данъци и такси. Имаме много по-важна задача. Да убедим софиянци, че всеки лев, който общината инвестира, е похарчен правилно и прозрачно. Да ги убедим, че нищо не изтича в нечии чужди джобове. Според нашите експерти това са 500 млн. лв. на година, които просто изтичат някъде. За какво да вдигаме данъци и такси - просто трябва да запушим дупките.

Но има промяна, която е задължителна и дори страшно закъсняла - вече с две години. Става въпрос за въвеждането на принципа “замърсителят плаща” вместо такса смет. Ние сме подписали директивата преди осем години и абсолютно нищо не е направено за въвеждането ѝ. Освен едни експериментални 9 блока в “Надежда”. Девет блока за почти двумилионен град. Ще трябва да се молим на ЕС да ни спести глобите, а експертите в супер кратък срок да измислят работеща схема. Защото управляващите пак са чакали някой друг да свърши работата.

- Предизборната кампания е време на обещаване на всевъзможно и най-често неизпълними неща. Вие, вашите общински съветници и кандидатите за районни кметове обаче не засипвате софиянци с обещания. Защо?

Защото не намираме смисъл. ГЕРБ управлява София вече 18 години - това е едно поколение. Имаха кмет, общински съвет, премиер, мнозинство в парламента, 22 млрд. лв. и какъв е резултатът? Обещания, обещания и още обещания. Които само се преместват от програма в програма, някои дори със същия словоред. Ние обещаваме неща, които можем да изпълним - да има места в детските градини за всяко дете. Да спрем корупцията. Да възстановим връзката между общината и хората, между общината и бизнеса, да направим така, че всички решения да са прозрачни и в обществен интерес. Да правим качествени ремонти от първи път. Решавайки системните проблеми, ние ще започнем решаването и на всекидневните - ще има улици без дупки, ще има равни тротоари. И най-накрая наистина ще има видими резултати. Хората ще видят, че ние обичаме София и ще градът може да се управлява по различен начин. Че може да работиш за обществения интерес, а не само за личния успех.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ