Редица руски политици и активисти, излежаващи присъди, обявиха днес еднодневна гладна стачка, съобщи в. „Новая газета. Европа“.

Сред тях са Алексей Навални, Владимир Кара-Мурза, Вадим Останин, Лилия Чанишева, Даниел Холодни, Иля Яшин, Михаил Кригер. Всички те са обявени за политзатворници от Общество „Мемориал“.

Гладната стачка е по призива  на Навални.

Датата не е избрана случайно. Днес е Денят на политзатворника в Русия. Той е учреден на 30 октомври 1974 г. от изпратените в лагер съветски дисиденти Кронид Любарски и  Алексей Мурженко. Те настояват да получат статута на политзатворници, каквито режимът в Москва твърди, че няма, да отпаднат ограниченията за получаване на писма и колети, да бъде увеличен броят на свижданията с близките и да получават пълноценна медицинска помощ.

По данни на медията „Настояшчее время“ („Сегашно време“) в момента в Русия има 807 политзатворници.

25 евродепутати, сред които Александър Йорданов от ГЕРБ-СДС и Европейската народна партия (ЕНП) изразиха солидарност с руските политзатворници по повод 30 октомври. Инициатор на проявата е литовецът Андрюс Кубилюс от ЕНП.

Вчера в редица градове в Западна Европа се проведе акцията „Връщане на имената“. Бяха четени имената на жертви на сталинския терор. В Москва и други руски градове акцията бе забранена, като мотивът бе епидемиологичната обстановка.