Върховният административен съд се произнесе по казуса с машините за вота.

Окончателното решение на съдиите е, че още на втория тур на местните избори в неделя ще можем да гласуваме и с машини, като се отменя решението на ЦИК.

В мотивите си магистратите записаха, че решението на ЦИК е незаконосъобразно

В петък Централната избирателна комисия обяви, че отменя гласуването с машини на двата тура на местните избори като се позова на доклад на ДАНС, както и на неприключило удостоверяване на машините от страна на Министерството на електронното управление (то стана факт около половин час след гласуваното от ЦИК решение, а от МЕУ обявиха, че срокът не е бил изтекъл-бел. ред.).

„Върховният административен съд отмени като незаконосъобразно решението на ЦИК, с което беше разпоредено балотажът на 5 ноември 2023 г. да се проведе само с хартиена бюлетина. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври 2023 г., жалбите, допуснати за разглеждане, бяха отхвърлени”, съобщават от ВАС.

На първия тур, на който се гласува само с хартиена бюлетина, вече бяха избрани общинските съвети. Балотажи ще има в 19 областни града, на втори тур ще бъдат избирани и районни кметове.

В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври, жалбите, допуснати за разглеждане, бяха отхвърлени.