Централната избирателна комисия отхвърли предложението казусът с машините за гласуване да бъде разгледан отново. Това реши ЦИК на извънредно заседание. 

Предложението бе отправено като извънредна точка в дневния ред на заседанието на комисията, но не получи нужната подкрепа. Мотивите са, че докладът на ДАНС и действията на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов поставят под съмнения гласуването с машина.

Йорданка Ганчева, член на ЦИК, коментира, че трябва да се внесе спокойствие на избирателите, за да се проведат честни и прозрачни избори.

"По мое мнение не е налице промяна на решението на ЦИК, това ще внесе и хаос", каза тя.

ЦИК бе обвинена в грубо погазване на закона.

"ЦИК не могат да изменят закона, те не са законодател. Трябва да спазват един-единствен закон и не го спазиха - законът казва да се гласува с машини. ЦИК надмина себе си, изключително безотговорно поведение", подчерта Стоил Цицелков от Обществения съвет на комисията.

По-рано премиерът Николай Денков призова комисията да преразгледа решението си и да отмените вчерашната си заповед, като възстанови машинното гласуването. 

"Докладът за съответствие на министерството на електронното управление е достатъчно основание за този ваш акт. МВР е готово при промяна на решението да достави машините навреме в изборните секции", каза той. 

Драмата около организацията на изборите в неделя започна в петък по обяд след среща на председателите на част от парламентарните групи в Народното събрание. Пред тях председателят на парламента представил доклад на ДАНС относно машините за гласуване, според който съществува риск за манипулация.

Последва и реакция на Централната избирателна комисия. На местните избори на 29 октомври и на евентуалните балотажи ще се гласува само с хартиени бюлетини, реши вчера ЦИК. Текстът бе приет с 12 гласа "за" и 2 гласа "против".