Българското министерство на външните работи е отнело акредитацията на кореспондента на в. "Российская газета" Александър Гацак, без да дава обяснения и го заплашва с екстрадиция, пише пресслужбата на вестника, цитирана днес от БТА.

"Александър Гацак информира ръководството на "Российская газета", че в посолството на Русия в София е получено уведомление от българското външно министерство за отнемане на акредитацията му и за екстрадиция. В същото време не са били оповестени причините за това решение", се казва в изявление на "Российская газета". 

(Едва ли руснаците не знаят, че никога спецслужбите по света не пращат мотиви на решенията си и много рядко обявяват публично дори малка част от тях, бел. ред. на Клуб Z).

"Според пресслужбата в края на септември Гацак е получил обаждане на мобилния си телефон с искане да се яви в местната миграционна служба. Докато е бил на път, дестинацията била променена на българската Държавна агенция за национална сигурност.

По същото време стана известно за задържането в София на представител на Руската православна църква, който също първоначално е бил призован в миграционната служба, а след това депортиран от страната", посочва ТАСС.

 (Всъщност нито двамата свещеници от т. нар. Руска църква "Св. Николай" в София, нито третият изгонен техен сътрудник са задържани, б.р.).

"А.А. Гацак е пристигнал в руското посолство в София и оттогава не е напускал територията му от съображения за сигурност. Оттогава той не е получавал никакви обяснения от българската страна", пише още в изявлението на "Российская газета".

Всъщност председателят на ДАНС е издал заповед за отнемане на статут за пребиваване, акредитация за работа като журналист, експулсиране и забрана за влизане на територията на Европейския съюз на руския гражданин, поясни БНТ.

Заповедта е издадена поради наличието на достатъчно данни, че под прикритието на журналист Гацак е извършвал разузнавателна дейност у нас.

Гацак е бил призован за връчване на заповедта в дирекция "Миграция" на МВР на 29 септември, а по-късно и в ДАНС. Не се е явил и ДАНС е поискала съдействие от МВнР за връчване чрез посолството на Руската федерация в София.

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова заплаши днес с ответни мерки, предава още БНР:

 "Това е пореден противоправен ход на натовците срещу руски журналисти, които те маниакално преследват. Ще предприемем ответни мерки", написа тя в Телеграм.

В Кипър - аналогичен случай

ТАСС отбелязва, че и друг кореспондент на вестника – Александър Гасюк, е бил задържан на 5 октомври в Никозия (не става ясно защо и друг, като у нас никой не е задържан, б.р.). 

"В момента на задържането той се е намирал в автомобил близо до жилището, в която живее със семейството си. Журналистът е бил подложен на насилие, в резултат на което ръката му е била наранена. По-късно журналистът е бил откаран в болница“, пише БТА.

"Такива откровено враждебни действия, застрашаващи сигурността на руските журналисти, грубо нарушават европейския закон за свободата на медиите и им пречат да изпълняват професионалните си задължения“, подчертава пресслужбата на РГ.