Новият селекционер на националите Илиан Илиев заяви на представянето си пред журналисти, че иска под негово ръководство отборът да играе без страх, притеснение и скованост. Той отдаде лошите резултати и на това, поради което първата му цел ще е да "промени настроението" в селекцията.

Илиев е подписал договор за две години и седем месеца, като поне до лятото ще продължи да бъде начело и на "Черно море", а след това ще се преценява дали все така ще съвместява двете длъжности или ще остане само на едната в БФС. Това обяви той, а от обяснението на техническия директор на БФС Георги Иванов малко преди това остана впечатлението, че контрактът е по-кратък - до юни.

Варианта бившият халф да работи и на двете места поне до юни сега е възможен, тъй като до Евро 2024, на което няма да участва, България може да играе само контроли през март и юни. Като изключим последните евроквалификации с Унгария и Сърбия в средата на ноември. От щаба му в София на разположение постоянно ще бъде Георги Донков.

А в екипа на Илиев влизат като асистенти Петър Костадинов, Георги Донков, Здравко Здравков - треньор на вратарите, Ясен Любенов е кондиционен, а Атанас Рибарски, доскорошен треньор на ЦСКА 1948 - анализатор.

Като цяло целта на Илиан Илиев е да стабилизира отбора, да подобри резултатите, за да се надгради нагоре. Иска промяна, но за нея е нужна стабилна основа. Отново ще се залага предимно на млади футболисти, но списъкът с потенциални кандидати ще се ограничи в сравнение с този на уволнения Младен Кръстаич, дал шанс на около 40 души, подчерта варненецът. Неговият ще е "двадесет и няколко".

На представянето на Илиев от страна на БФС присъстваха зам.-изпълнителният директор Христо Запрянов, Георги Иванов и шефът на пресслужбата Виктор Игнатов. Нямаше ги Борислав Михайлов, Емил Костадинов, Йордан Лечков и т.н., което не бе неочаквано.

От думите на Илиев и Иванов стана ясно, че пред наследника на Кръстаич се поставят преди всичко краткосрочни цели, свързани с това отборът да започне да побеждава и да не излиза на терена като обречен. БФС ще подкрепя селекционера всячески, той ще си избира състав, тактика и т.н., подчерта Гонзо.

Самият Илиев пък увери, че ще иска през есента на следващата година тимът му да спечели групата си в Лигата на нациите, за да може да се изчачи по-високо в турнира и да прогресира. Длъжен съм да помогна, за мен е чест, искам някой ден да оставя нещо добро на хората след мен, рече няколко пъти той. 

"Дълго мислих за това предложение, започна Илиев. - Трудно се напуска тази зона на комфорт, която сме си изградили във Врана. В такъв труден момент, в който се намира националният отбор, аз съм длъжен да дойде да опитам да помогна. Има много негативизъм, натрупан в последните години. Сигурен съм, че играчите имат по-големи възможности. Излизат с притеснение да играят и това трябва да го променим. Трябва да им дадем самочувствие и да играем по-правилно тактически."

Това е и първата му цел - промяна на настроението. Няма как да играеш със страх, когато излезеш на терена. Ако е така е много по-вероятно да загубиш, допълни Илиев. Ако видя, че мястото ми не е тук, няма да стоя и да чакам да ме оценяват, но това не значи, че ще се откажа при най-малката трудност, каза още той.

По думите му вратите на националния са отворени за всички - не само за млади състезатели, за което той все пак изтъкна приносът на Кръстаич. Винаги има нужда и от опитни, покрай които младоците да растат. Всеки, който се чувства българин, е добре дошъл, независимо откъде.

Илиев е на мнение, че избраниците му трябва да играят редовно, особено тези, които се подвизават в български клубове, но мачове трябва да трупат и тези от чужбина. За втората група той даде пример с Илия Груев, на когото явно е нужно време за адаптация в "Лийдс" и тепъпва започва да получава повече игрово време.

На въпрос за това как ще се гледа на факта, че може да вика състезатели от "Черно море", както и неговия син, който носи екипа гръцкия "Кефисия", Илиев увери, че няма да има субективизъм. Все пак Илиев-младши, Виктор Попов и т.н. вече са викани от Ясен Петров и Кръстаич.

От думите на Илиев излезе, че той е имал офета и от чужбина - доста изгодна и като пари, и като развитие, но ако е предпочел този вариант, най-малкото е трябвало веднага да се раздели с "Черно море". Така с ръководството на клуба преценили да води паралелно и националния, а през лятото ще се преценява как ще продължи - според постигнатото с "моряците", където "гради нещо от години".