Бюджетът ще бъде ориентиран към растеж. Това каза пред БНТ финансовият министър Асен Василев.

"Бюджетинят дефицит ще е 3%. БВП е 205 млрд. лв. Инфлация под 5% се очаква. Ръстът на доходите ще е 10-15% на годишна база. Пенсиите ще се осъвременят по швейцарското правило.

За учителите са предвидени 125% от средната работна заплата. Заложили сме рекордни капиталови инвестиции, над 11 млрд. лв. Изпреварващ ръст на доходите на хората".

Това каза Василев. И цитира свои изявление пред чужди инвеститори:

"Ако сте дошли тук за евтините работни места, по-добре си отивахте вкъщи".

Василев декларира, че за Шенген се работи активно. Той за пореден път изтъкна, че влизането а България в еврозоната ще донесе само ползи за страната.

По отнощение на коледните надбавки Василев повтори, че той предпочита трайно увеличение, а не еднократни надбавки. И уточни, че през тази година пенсиите са се увеличили с 12%.

Василев заяви, че бюджетут за култура се увеличава с над 50%. Той добави, че за тази година театрите са продали повече билети от предвиденото и ще получат 20 млн. лв. повече от това, което е било заложено.

От 3 600 читалища 400 са декларирали, че нямат никаква дейност, а същевременно получават пари.

"Нека да променят начина, по който парите стигат на културата. Да не плащаме за неработещи читалища, да платим там, където има дейност. Има хора, които с никакви пари правят чудеса. Има хора, които получават пари а читалището стои затворено", каза Василев.

Той заяви, че няма да има промяна на данъци. Към момента НАП са събрали 16% повече приходи, в сравнение с миналата година.

"Това правителство съществува, за да свърши няколко основни неща за България - Шенген, еврозона. Всеки един ден, час, текст, е битка. Това не е стиснали сме си ръцете, всичко върви гладко.

Заслужава си кабинатът да продължавам докато той произвежда резултати, За мен кабинетът съществува въпреки политическото противопоставяне. Има цели, които са по-важни".

Това каза още Василев.