"Възраждане" и "Продължаваме промяната – Демократична България" бележат сериозен отлив на гласоподователи на последните избори. При ГЕРБ и ДПС също има отлив, но по-малък. Докато при БСП дори се наблюдава някакъв ръст.

Това показва сравнението между гласовете за партийните листи на парламентарните избори през април и гласовете в цялата страна за общинските листи на местните избори.

На парламентарните избори "Възраждане" получи близо 360 хил. гласа. Сега - само 136 000.

На вота за Народно събрание "Продължаваме промяната - Демократична България" събра малко над 620 хил. гласа. На местния вот за листите на коалицията са гласували 272 000 избиратели. Числото потвърди Бойко Борисов, според когото гласовете за ПП-ДБ сега са 273 хил.

На изборите за НС преди 6 месеца ГЕРБ взе близо 670 000 гласа. Сега за листите на партията са гласували 531 000. Според данните на Бойко Борисов те са 537 хил.

На парламентарните избори ДПС получи около 348 хил. гласа. Сега има 224 хил. гласа за листите на Движението.

На вота преди половин година БСП имаше 225 хил. гласа. Сега - 235 хиляди.

Според резултатите от местния вот първа сила е ГЕРБ, следвана от БСП, ДПС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Възраждане".

Гласовете за общинските листи на партиите са сметнати по данни на социолога Андрей Райчев и ЦИК. В неделя вечерта пред БНТ Райчев изнесе данни за гласовете за листите, но без София. Към тях ние добавихме данните от ЦИК за листите в София.

Според Райчев "Възраждане" има 100 000 гласа извън София. Според ЦИК в столицата за партията са гласували 36 000 избиратели.

Райчев изчислява, че "Продължаваме промяната – Демократична България" има 160 000 гласа извън София. В столицата гласовете за листата са 112 000. Този резултат съвпада почти напълно с изнесеното от Борисов - 272 000 - 273 000 души.

Андрей Райчев дава на ГЕРБ изън София 466 000 гласа. Според ЦИК в столицата партията получава 65 000 гласа. Този резултат също съвпада почти напълно с данните, изнесени от Борисов.

Според Райчев ДПС извън София има 223 000 гласа. ЦИК дава на Движението в София малко над 1000 гласа.

Райчев изчислява, че извън София БСП има 190 000 гласа. Според ЦИК в София гласовете за социалистите са 45 000.

И така, какви са изводите от числата?

Очакваният възход на "Възраждане" не се състоя на тези избори. Партията, която имаше амбиции да се превърне във втора, а защо не и в първа политическа сила, очевидно не можа да претвори националните си "ценности" и приоритети в местни, както и да убеди гласоподавателите, че заслужава силни позиции в кметската и общинската власт.

"Продължаваме промяната - Демократична България" също губи гласове. Много гласове, но за това има достатъчно обяснения - формацията в този си вид се явява за първи път на местан вот. В същото време тя е на власт от шест месеца, в трудна (не)коалиция с основния си опонент, което води след себе си критиките и разочарованието на много от хората, подкрепили я само преди шест месеца. Усещането, че ПП-ДБ "играе по свирката" на Бойко Борисов и неформалния лидер на ДПС Делян Пеевски, което те умело демонстрират, също не помага.

ГЕРБ също губи на тези избори - значително по-малко от предходните две партии, като се има предвид, че остава първа политическа сила. Но все пак загубата на големи областни центрове, между които столицата и Варна, са ясна индикация за започнали процеси. Те вероятно ще се усетят от ГЕРБ и финансово, предвид намалелите като брой (но и като размер) бюджети на местно ниво, с които партията вече няма да разполага.

Интересен е и отливът на гласове при ДПС, но той има своето обяснение, доколкото Движението остава капсулирано в крепостите си и не полага усилия да разширява влияние в местната власт. 

Разбира се, най-интересна е стабилизацията при БСП. От една страна вероятно излизането отново в опозиция консолидира макар и слабо партията, от друга - мажоритарността на кметския вот помага и на общинските листи по места. Т.е. дали наистина при БСП се забелязва стабилизация и ръст, ще можем да преценим наистина при следващия парламентарен вот.