Европейската квалификация България - Унгария на 16 ноември ще се играе на стадион "Христо Ботев" в Пловдив, вместо на ст. "Васил Левски". И ще премине пред празни трибуни. Това заявява БФС в официално съобщение.

Причината е готвеният от най-големите фенклубове в България протест по време на двубоя. Те обявиха намерението си в края на миналия месец, като готвеха безпрецедентно обединение, целта на което бе да се поискат промени във футбола - на първо място чрез смяна на властта в управлението му.

Няма обаче да се стигне дотам, не и в този мач. Бе направена дори схема кои фенове къде да седят.

В информацията на БФС се посочва, че "заради сигнали за готвени масови безредици и сериозната опасност за обществения ред, експертите на централата поискаха формални становища от българското Министерство на вътрешните работи, Столичната дирекция на вътрешните работи и Българския футболен съюз". 

Така се стигнало до препоръката, която явно ще бъде спазена.

Ето какво съобщава БФС:

"Европейската футболна централа изпрати официално писмо до Българския футболен съюз, с което препоръчва квалификацията за ЕВРО 2024 между България и Унгария, насрочена за 16 ноември, да бъде изместена на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. Причината за това е високата оценка на риска след анализ от страна на отдела по сигурност и безопасност на УЕФА.

Заради сигнали за готвени масови безредици и сериозната опасност за обществения ред, експертите на централата поискаха формални становища от българското Министерство на вътрешните работи, Столичната дирекция на вътрешните работи и Българския футболен съюз, като след допълнителна комуникация с Унгарската футболна федерация, се стигна до решението европейската квалификация да се проведе на 16 ноември, четвъртък, от 19:00 часа, на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив, при закрити врата.

По-ранният час на двубоя е съобразен с програмата за пътуване на гостите от Унгария, които ще заминат за родината си веднага след края на мача."

Така националите ни ще играят и двата си последни мача, които са само за престиж за тях, без публика. Заради наказание ва Сърбия последният двубой в Лесковац също е със статут "закрити врата".

Разликата е, там може да го гледат на живо поне подрастващи от детско-юношески школи. Не е ясно дали в крайна сметка може да се стигне до такъв вариант и в Пловдив.

По-късно през деня дойде и официална позиция от МВР "във връзка с постъпили множество запитвания".

Ето пълния й текст:

На 24.10.2023 г. в сградата на Български футболен съюз е  проведена работна среща с представители на СДВР и ГДНП, инициирана от БФС. От страна на домакина на срещата са били изказани опасения, за провеждане на протестни мероприятия на 16.11.2023 г., по време на футболната среща между на отборите България и Унгария, с участие на футболни фенове на различни футболни  клубове.

По време на среща представители на БФС са пожелали да бъде проверена  достоверността на информацията, за което да бъдат уведомени. В края месец октомври от СДВР е изпратен отговор до БФС, че от публично достъпните електронни медии е придобита информация за организиране на няколко протестни мероприятия по време на въпросната футболна среща, като е възможно и нарушение на обществения ред преди, по време и след приключването.

Промените и последващата кореспонденция са единствено в компетентността на футболните централи на България, Унгария и УЕФА за окончателно решение.