НАСА потвърди, че наблюдателите на звездите имат време едва до 2025 г. да видят емблематичните пръстени на Сатурн, преди планетата да промени позицията си и огромните пръстени да се превърнат в почти невидима линия, чиято дължина реално е между 70 000 и 140 000 км.

Въпреки това, погледнати отстрани, образуванията са видимо много тънки и почти незабележими – тяхната „височина“ е само 10 метра.

Пръстените обаче няма да изчезнат завинаги и ще се наклонят обратно към Земята по време на следващата фаза от 29-годишната орбита на Сатурн.

Сатурн мени позицията си спрямо Слънцето, доближавайки се и отдалечавайки се от него през целия си орбитален период.

Това означава, че за сравнително кратък промеждутък от време на всеки 13,7 до 15,7 години Земята има перфектен изглед към планетата.

На 1,2 милиарда километра разстояние, през останалото време на практика пръстените изглеждат изчезнали от наша гледна точка.

В сегашния си вид пръстените на Сатурн са наклонени към Земята под ъгъл от 9 градуса и до 2024 г. този ъгъл ще бъде намален до само 3,7 градуса.

Последния път, когато това рядко астрономическо събитие се случва, е септември 2009 г., а преди това - февруари 1996 г.

Астрономите няма да имат възможността да видят Сатурн от тази уникална перспектива отново до октомври 2038 г., но поне ще се радват на възможността да бъдат наблюдавани някои от 156-те луни на планетата.