Шампионката по преференции на ГЕРБ - варненската депутатка Славена Точева, е подала заявление за особождаване от парламента.

Това потвърдиха от ГЕРБ пред Клуб Z.

Новината е изненадваща и идва на фона на загубата на партията в Морската столица. Дългогодишният кмет Иван Портних загуби на балотажа миналата неделя от кандидата на "Продължаваме промяната-Демократична България" Благомир Коцев.

Случаят Точева е прелюбопитен. Депутатката, която минава за "човек на" варненския бизнесмен със спорна слава Даниел Славов (Дидо Дънката), но не се слави нито като законодател, нито като оратор от парламентарната трибуна, неизменно влиза в Народното събрание със солидно количество преференциални гласове. За последно - с рекордните 10 159. Анализ на протоколите от секционните комисии показа, че тя е била популярна най-вече в селата около Варна. За сравнение водачът на листата във Варна Даниел Митов бе с 4339 преференции, а вторият Красен Кралев - с 2996 - и двамата бивши министри.

На изборите преди две години, сложили началото на най-дългата политическа криза след 1989 г., Славена Точева изненадващо събра 6803 преференции и от 25-о място в листата на ГЕРБ едва не измести от първото водача Костадин Ангелов (също бивш министър). След този шеметен успех Точева намали тягата и през юли 2021 г. получи само 2640 преференции, а през ноември същата година - 3408.

Броженията около Точева породиха проверка на МВР за това купен ли е бил вотът й, като до момента няма никакви данни какво е показала тя. Проверката бе инициирана от служебния министър Иван Демерджиев, който обяви за наличието й в интервю за националното радио. Тогава от думите му се разбра, че и прокуратурата е проявила интерес към "явлението Точева", но не е открила нищо нередно.

Самият Портних е "клиент" на Европейската прокуратура, а със смяната на властта във Варна се очакват и още разкрития за кметуването му. Неофициално се смята, че е бил подкрепян от Дънката.