Българският евродепутат консерватор Ангел Джамбазки от ВМРО нападна колегите си в пленарната зала в Брюксел, макар да обяви, че ги чувства като близки приятели.

Това стана на дебат, посветен на огласения часове по-рано пакет за разширяване на ЕС за 2023 г. От него стана ясно, че единствено с Турция засега не могат да бъдат водени преговори за членство.

Нападките на Джамбазки бяха към Сърбия и Северна Македония.

„Вие сега говорите колко демократична, колко прозападна и европейска е Сърбия. А буквално преди час 4-ма български граждани – двама народни представители и един председател на партия - са спрени на българо-сръбската граница и не могат да влязат да видят българите, българското малцинство в окупираните Западни български покрайнини. И ви питам дали това е демокрация, дали са европейски ценности“, заяви той.

В групата обаче няма нито един настоящ депутат. Спрени бяха писателят Едвин Сугарев, който е бивш консул в Ниш, съпредседателят на ВМРО Александър Сиди (бивш депутат), съпартийката му Мария Цветкова и Валентин Янев – съпредседател на Граждански комитет „Западни покрайнини“.

Българите са пътували за Босилеград за представяне на книгата „Елегия за Краището. Съдбата на българите в Западните покрайнини“ на Едвин Сугарев. Представянето е било планирано като част от възпоменателна вечер по повод 8 ноември – Деня на Западните покрайнини. Според Ньойския договор те са предадени на Кралството на сърби, хървати и словенци, прекръстено по късно на Югославия. Днес тези територии се намират в Сърбия.

След това Джамбазки нападна и Северна Македония, а покрай нея - и част от колегите си в залата:

„Ако се абстрахираме от платените пробелградски и прокремълски балалайки, които чуваме тук, в залата, се запитваме къде отиде вписването на българите, хърватите и останалите общности в конституцията на Северна Македония? Те трябваше да са вписани преди година, нали? Но това не се случи, защото там има просръбски, проруски сили, които ви лъжат. Не знам защо се връзвате на тези неща За част от колегите знам – петолъчката говори много, но това е друга тема.“

Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) похвали докладите за напредъка на страните кандидатки.

„Но не бих прибързал да кажа, че това е толкова историческо решение. Историческо е от гледна точка на това, че се приема за първи път. Но тук сме приемали много други исторически решения и те са оставали просто на хартия“, изтъкна той.

Кючюк призова депутатите да помислят сериозно как тези държави могат да бъдат интегрирани в ЕС. И допълни, че трябва да бъдем реалисти – разширяването няма да стане днес и утре.

„Но трябва да им дадем достатъчно ясни послания и конкретни стъпки и действия, за да покажем най-вече на гражданите им, че те ще принадлежат към ЕС“, завърши Кючюк.

Независимата унгарска евродепутатка Кинга Гал от партията ФИДЕС на премиера Виктор Орбан призова преговорите да започнат само с тези страни, които са изпълнили предварителните условия, поставени от Европейската комисия. Тя иронично поздрави своя сънародник – еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей, за препоръката за преговори с Украйна. По думите й Киев не е готов за това, тъй като не е изпълнил 4 от общо 7-те условия на Брюксел.

Категорично против каквото и да било разширяване се изказа нидерландският консерватор Михил Хоохевеен.

"ЕС няма нужда да се разширява, достатъчно голям е вече. Много пъти се случва г-жа Урсула фон дер Лайен да си създаде момент на внимание. Тя прекрачва своите правомощия и подминава страните членки. В Нидерландия няма апетит за разширяване. Ние вече плащаме най-големия принос на глава от населението. По-нататъшното разширяване ще увеличи тази сметка. Комисията ни казва, че ако не се разширим, тези държави ще се обърнат към Русия или Китай. Единствената причина, поради която това се случва, е, че ние даваме празни обещания. Не е нужно да интегрираме тези държави, за да подобрим икономическите и дипломатическите взаимоотношения. Единственото, което това разширяване ще причини, е дезинтеграция.“