ЕС да повиши и централизира надзора върху прилагането на санкциите срещу Русия и да разработи начини за проследяване на случаите на заобикалянето им.

За това призоваха евродепутатите в резолюция, приета днес на пленарна сесия в Брюксел. Тя бе приета с вдигане на ръка, без поименно гласуване.

Те настояват по-специално ЕС да засили съгласуваното прилагане на съществуващите санкции върху износа на руски петрол, да затвори по-ефективно европейския пазар за руски изкопаеми горива и да наложи санкции на всички големи руски петролни компании, „Газпромбанк“, техните дъщерни дружества, както и на техните управителни съвети.

Часове преди вота изданието „Политико“, смятано за официоз на Европейската комисия, публикува разследване, според което България чрез дерогацията за вноса на руски петрол помогнала на Кремъл да натрупа печалба от близо 1 милиард евро. Според статията внесеният от Русия петрол бил преработван в бургаската рафинерия на „Лукойл“, след което бил изнасян в чужбина, включително в страни от ЕС.

ЕС остава един от най-големите купувачи на изкопаеми горива от Русия с вноса на газ по тръбопроводи и на втечнен газ, както и с различни изключения от забраната за внос на руски суров петрол и петролни продукти, се посочва в документа. Едно от тези изключения е направено за България.

Европа трябва да работи заедно със страните от Г-7 за значително понижаване на тавана на цените на руския петрол, за налагане на пълна забрана на вноса на руски газ, както и на вноса на горива и други петролни стоки от страни извън ЕС, ако тези стоки са произведени с руски петрол, се казва още в резолюцията. Европейският парламент очаква ЕС да забрани превоза на руски петрол и износа на втечнен газ през територията си, както и да въведе тавани на цените и обема на вноса на руски и беларуски торове.

ЕП изразява тревога заради съществуващите възможности за заобикаляне на наложените от ЕС санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Според евродепутатите липсва правилно прилагане на ограничителните мерки, насочени към стратегическо отслабване на руската икономика и възможностите за производство и за водене на война. Сред посочените случаи на заобикаляне на санкциите са възможностите за преодоляване на тавана на цените на петрола, като е даден пример с вноса на петролни продукти от страни като Индия.

Освен това части, произведени в западни държави, достигат до Русия през страни като Китай, Турция, Обединените арабски емирства, Казахстан, Киргизстан и Сърбия. Евродепутатите са загрижени заради продължаващата търговия със стоки от санкционните списъци между ЕС и Русия, както и от възможната продажба от Азербайджан в ЕС на руски газ.

Евродепутатите очакват Комисията и страните от ЕС (Съветът) да разширят санкциите, за да включват пълната забрана за търговия и шлифоване на диаманти с произход от Русия или реекспортирани от Русия за ЕС. Според тях Съюзат трябва да проучи законови пътища за отнемане на запорирано руско имущество и за използването му за възстановяване на Украйна.

Забраната за диамантите е част от 12-ия пакет санкции срещу Русия, който се очаква да бъде одобрен в близките дни. Така заяви миналата седмица председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.