ЕС е в процес на изготвяне на 12-и пакет санкции срещу Русия, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя говори след края на двудневния Европейски съвет в Брюксел.

„Консултираме се със страните членки. Проучваме как да лишим Русия от приходите, които тя получава от  износа на диаманти за Европа и нейните партньори“, каза Фон дер Лайен.

Санкциите ще бъдат изготвени в тясно сътрудничество с партньорите на ЕС от Г-7.

Същевременно Европа работи по предложение как да бъдат използвани замразените руски суверенни активи на територията на Съюза. Те възлизат на общо 211 милиарда евро. Идеята е те да бъдат изтеглени, а приходите от тях, които са значителни, да бъдат насочени чрез бюджета на ЕС за възстановяването на Украйна.

„Въпреки геополитическото напрежение в Близкия изток фокусът ни е да подкрепим Украйна“, категорична бе Фон дер Лайен.

ЕС ще продължава да оказва на страната военна и икономическа помощ. Досега Киев е получил от Брюксел общо 83 милиарда евро. Следващата стъпка е създаването на механизъм за Украйна на стойност 50 милиарда евро.

„Има различни мнения за Украйна. Но самият факт, че има общ текст, показва, че можем да се разберем. Им призиви за примирие в Украйна, но въпросът е как постигате примирието. Единият начин е, като спрете помощта за Украйна. Другият е, като изпратите повече оръжие. Това е друг тип мир. Няма друг реалистичен сценарий в момента, който да покаже, че по-ефективен би бил друг подход“, коментира пред български журналисти премиерът Николай Денков.

В подобен дух са и заключенията за Украйна, приети от Европейския съвет днес. Същевременно ЕС осъжда военната помощ за Русия, предоставяна и от Иран и Бееларус.  Европа призовава всички страни, най-вече Северна Корея, да не предоставят на Русия материална и друг вид подкрепа за войната.

Европа търси законни мигранти за трудовия си пазар

Сред обсъдените днес теми от лидерите бе и конкурентоспособността. Тя бе обявина за един от четирите приоритета на ЕС.

„Трябва да погледнем трудовия пазар, недостига на липсата на квалифициран труд и изобщо на заетост. Трябва да видим съществуващия потенциал. Имаме рекордно ниска безработица от 6 процента. Но виждаме, че имаме много по-висока младежка безработица. Участието на жените е с 12 процентни пункта по-ниско в сравнение с мъжката работна сила“, посочи Урсула фон дер Лайен.

По думите й ЕС трябва да се ангажира със създаването на инфраструктура, която да може да съчетае работата и семейството. Това е например изграждането на детски градини и училища. В компаниите също трябва да има такова съчетаване.

Законната миграция би помогнала на трудовия пазар. През миналата година в ЕС е имало 3,7 милиона легални мигранти. Но са необходими още.

Също днес в Брюксел се състоя среща на върха на лидерите на 20-те страни от Еврозоната.

„Инфлацията продължава да бъде основен проблем и е от съществено значение процесът на дезинфлация да продължи“, се казва в разпространеното изявление от нея.