Медици в САЩ са извършили първата в света трансплантация на цяло око, става известно от съобщение за пресата, публикувано на уебсайта на Нюйоркския университет "Лангон" (NYULH). Постижението е приветствано като пробив, въпреки че пациентът не е възвърнал зрението на окото, отбелязва "Ройтерс".

"Екип от хирурзи от NYULH извърши първата в света трансплантация на цяло око и част от лицето на 46-годишен ветеран от войната от Арканзас, който е оцелял след нараняване от електрически ток с високо напрежение по време на работа", се казва в съобщението.

Повече от 140 хирурзи, медицински сестри и медицински персонал извършили операцията в продължение на около 21 часа на 27 май.

През шестте месеца след операцията, извършена по време на частична трансплантация на лице, присаденото око е показало важни признаци на здраве, включително добре функциониращи кръвоносни съдове и обещаващо изглеждаща ретина, според хирургическия екип в NYU Langone Health.

Все още не е известно дали  пациентът ще може да вижда с него. Съобщава се и че мъжът е загубил и част от лявата си ръка, бузата, брадичката, целия си нос, устните и предните зъби.

Според разпространеното прессъобщение това е единствената успешна комбинирана трансплантация. 

"Самият факт, че трансплантирахме око, е огромна крачка напред за нещо, за което се е мислило от векове, но никога не е било извършено", коментира д-р Едуардо Родригес, който ръководи екипа.

Досега лекарите са можели да трансплантират само роговица, прозрачния преден слой на окото.

Първоначално хирурзите са планирали по козметични причини да включат очната ябълка като част от трансплантацията на лице, обяснява Родригес.

"Ако възникне някаква форма на възстановяване на зрението, би било прекрасно, но... целта беше да извършим "техническата операция" и очната ябълка да оцелее", добавя лекарят.