България наложи данък върху руския природен газ, който се транзитира през нейна територия, оставяйки търговците да преценят дали този ход може да предизвика спор с Москва и спедиторите на гориво на фона на и без това нестабилния пазар, съобщава агенция Блумбърг.

Става въпрос за Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, приет от парламента и обнародван вчера в "Държавен вестник", влизащ в сила незабавно. С него се въвежда "енергийна вноска" от 20 лева (10,76 долара) за мегаватчас газ от руски произход. Това е около 20% от цената на европейския газ, търгуван в регионалния център Амстердам, подчертава Блумбърг. Изключение има за компресирания природен газ.

Въпросната поправка е внесена от депутати по настояване на Министерство на финансите и някак е останала незабелязана до обнародването й вчера, предизвикало брожения сред участниците на газовия пазар. Мотивирана е със "справедливо данъчно облагане на печалбите, реализирани на територията на държавата, и увеличаване на бюджетните приходи".

Така сега операторите на газопреносната мрежа и на газоразпределителните мрежи (в т.ч. "Булгартансгаз" и "Овергаз") ще декларират енергийните вноски с акцизна декларация по Закона за акцизите и данъчните складове, като вписват количествата внесен и транзитно пренесен природен газ с произход от Русия за предходния месец, както и дължимите енергийни вноски за същия период. Дължимите енергийни вноски се внасят като приход на държавния бюджет по сметка на Агенция 'Митници".

Въпреки че България не внася газ от Русия за собствените си нужди, след като отказа да плаща на "Газпром" в рубли, е важен маршрут за потоците, които Русия изпраща към Европа. Почти половината от руския тръбопроводен газ влиза в България от Турция през връзката на "Турски поток", към Унгария, Сърбия, Австрия, Македония и др., припомня Блумбърг. И:

"Този ход добавя нова несигурност към вече разтърсения пазар. Цените на газа в Европа се повишиха през последните дни заради заплахите за газовите потоци в целия свят, включително с войната Израел-"Хамас", потенциалните удари срещу ключови заводи за износ в Австралия (на LNG) и уязвимостите на инфраструктурата след скорошно изтичане в тръбопровод в Балтийско море, където се подозира саботаж."

От агенциията са потърсили за коментар "Газпром", но засега такъв от там няма. Коментирал е обаче унгарският външен министър Петер Сиярто, чиято страна поема голяма част от транзитирания газ.

"Държава членка на Европейския съюз да заплашва доставките на газ на друга държава членка противоречи на европейската солидарност и правила и е неприемливо", каза Сиярто в петък от Москва, където присъства на енергийна конференция.

Все още не е ясно как този своеобразен нов акциз ще се отрази на участниците на пазара, ще оскъпи ли доставките за домакинствата, както и как ще се доказва произхода на газа.