Спортният министър Димитър Илиев заяви, че БФС трябва да преосмисли решението си да лиши от публика европейската квалификация България - Унгария на 16 ноември. Той бе гост в предаването "Още от деня" по БНТ.

Преди дни БФС обяви, че УЕФА е препоръчала мачът да премина на затворени врата след получени доклади от София за риск от безредици. Стана ясно, че всичко е тръгнало от опасения в съюза заради готвен фенски протест.

Междувременно специалистът по спортно право Георги Градев обжалва решението в Арбитражния спортен съд в Лозана. Той оповести в социалните мрежи, че УЕФА е отказала бърза процедура, така Градев е изискал да бъде спряно решението на Европейската футболна асоциация. Един от аргументите е, че стадион "Христо Ботев" може да е опасен - дори при условие, че няма запалянковци, тъй като там все още се прави козирката.

За последното алармира бизнесменът Илиян Филипов, който извършва строителната дейност. Той е уведомил новоизбрания кмет на Пловдив, така сигуацията остава доста неясна и завързана.

"По решение на БФС мачът е преместен в Пловдив. Тревожното обаче е, че ще се играе на затворени врата. Недопустимо е да ограничим българските фенове от възможността да подкрепят националния отбор. БФС може да администрира футбола у нас, но не е собственик на националния отбор. Той е на хората", категоричен бе спортният министър.

"Причина за празния стадион не е единствено ремонтът, а и притесненията относно евентуални протести и проява на футболно хулиганство. Липсата на публика обаче не е решение. Ако те е страх от нещо, не можеш да се скриеш при затворени врата. Това единствено може да нагнети още повече напрежението и хората да реагират по-остро. По всичко изглежда, че от БФС се уплашиха от протест на феновете. Целият социален елемент футбол се крепи на връзката играчи-привърженици. Настояваме от БФС да намерят решение на този казус", допълни той.

"Причините за лошите резултати на националния отбор най-вероятно се крият в лошото управление на футбола. Хората вътре във футбола знаят това много по-добре, докато тези, които сме отвън единствено страдаме. Трябва да намерим отговор на въпросите защо стигнахме до това състояние", продължи бившият автомобилен състезател.

Още един футболен казус

По инициатива на Министерството на младежта и спорта във вторник ще бъде проведена среща между шефове на БФС и изключените клубове, подкрепили Димитър Бербатов. Поне такова намерение има Илиев.

"Следващият вторник организираме среща, на която сме поканили двете заинтересовани страни - Управителният съвет на БФС (Изпълкомът, бел. ред.) и хората, които са членове на близо 150-те клуба, които са били изключени от съюза. Министерството работи в едни законови рамки и не може да кадруваме във футболния съюз.

Ако някоя от двете страни не приеме тази среща, това би било проява на безотговорност. Единствено футболната общественост може да реши натрупаните проблеми през годините. ММС няма законовите права да се намесва в структури като спортните федерации", каза Илиев.

Финансирането на федерациите за Игрите в Париж

Спортният министър говори още и по темата, свързана с финансирането и подготовката на родните олимпийци и параолимпийци за Игрите в Париж догодина.

"Подготовката за олимпийските игри върви по най-добрия начин. С моя екип подсигурихме всички нужди на федерациите. Българските атлети ще могат да продължат със своята подготовка още от първия ден на новата година", заяви многократният рали шампион на България.

"Съгласно новата ни наредба средствата, които ще получават параолимпийците са същите, които взимат и олимпийците ни. Вече няма да има разделение, защото те на са второ качество хора. Освен това направихме така, че и младите ни таланти, които носят успехи в олимпийските спортове, също да получават премии", продължи Илиев.