Вчера Българският футболен съюз съобщи, че по препоръка на УЕФА европейската квалификация България - Унгария ще се играе на 16 ноември без публика и на ст. "Христо Ботев" в Пловдив, вместо на ст. "Васил Левски".

Причината е ясна - запалянковци от най-големите фенклубове в страната готвеха национален протест срещу управлението на БФС по време на двубоя с маджарите, който е без значение за нашата селекция, но не и за тяхната, която е близо до Евро 2024.

След поредните лоши резултати на националите се появи страница във Фейсбук - като част от готвения протест, че и схема на стадиона - коя агитка къде да се настани. Планът предвиждаше вечни врагове да се обединят срещу Борислав Михайлов и компания.

Позицията на БФС

В "Бояна" обаче явно не спят и са взели мерки това да не се случи. 

Точно тук е най-интересният въпрос - откъде идва инициативата мачът да бъде преместен? От официалната информация на сайта на БФС излиза, че тя тръгва от УЕФА.

"Причината за това е високата оценка на риска след анализ от страна на отдела по сигурност и безопасност на УЕФА. Заради сигнали за готвени масови безредици и сериозната опасност за обществения ред, експертите на централата поискаха формални становища от българското Министерство на вътрешните работи, Столичната дирекция на вътрешните работи и Българския футболен съюз, като след допълнителна комуникация с Унгарската футболна федерация, се стигна до решението европейската квалификация да се проведе на 16 ноември, четвъртък, от 19:00 часа, на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив, при закрити врата".

При така поднесеното съобщение възникват нови въпроси. Откъде идват сигналите за "готвени масови безредици"? Какво означава "масови безредици и сериозната опасност за обществения ред"?

Масово посещение на мач (доколко масово би било вече е друг въпрос) като "масови безредици" ли трябва да се окачестви?

Позицията на УЕФА

"УЕФА обяви днес, че мачът от европейските квалификации между България и Унгария ще се играе при закрити врата в Пловдив на 16 ноември. Мерките бяха съгласувани между всички страни след анализ на информацията, получена от българските власти, свързана с повишен риск от нарушаване на обществения ред на и около стадиона."

Това лаконично се казва в съобщение на сайта на УЕФА вчера, малко, след като първи съобщи БФС. 

Тук отговори няма. Не става ясно кой кого първи е сезирал. Излиза, че решението е взето съвместно. Любопитно е, че българската централа посочва, че УЕФА е препоръчала, което означава все пак, че крайното решение е взето в "Бояна".

Позицията на СДВР

В новините си бТВ разказа за неуспешните си опити да получи отговор от СДВР за въпросното становище, което явно е натежало да се вземе решение за "затваряне" на мача.

От пресслужбата на дирекцията елегантно препратили националната медия към секретарката на директора, която към друга секретарка и така след истинско и виртуозно "тики-така" "прехвърляне на топката", отговор не дошъл.

По-късно вечерта СДВР разпространи следното съобщение:

"Във връзка с постъпили множество запитвания, от СДВР уточняват в официално съобщение каква е била фактическата обстановка около преместването на мача от Европейските квалификации между България и Унгария от София за Пловдив. Срещата трябва да се проведе на 16 ноември.

"На 24.10.2023 г. в сградата на Български футболен съюз е проведена работна среща с представители на СДВР и ГДНП, инициирана от БФС. От страна на домакина на срещата са били изказани опасения, за провеждане на протестни мероприятия на 16.11.2023 г., по време на футболната среща между на отборите България и Унгария, с участие на футболни фенове на различни футболни клубове. По време на среща представители на БФС са пожелали да бъде проверена достоверността на информацията, за което да бъдат уведомени".

"В края месец октомври от СДВР е изпратен отговор до БФС, че от публично достъпните електронни медии е придобита информация за организиране на няколко протестни мероприятия по време на въпросната футболна среща, като е възможно и нарушение на обществения ред преди, по време и след приключването. Промените и последващата кореспонденция са единствено в компетентността на футболните централи на България, Унгария и УЕФА за окончателно решение", се казва в становището на Столичната дирекция на Вътрешните работи."

От горното могат да се направят интересни заключения. Медиите започнаха да информират за протеста на 23 октомври - следобед. Това означава, че още същият ден е направена организация за работна среща, "инициирана от БФС". Както личи, тя е проведена в сградата на Българския футболен съюз на 24 октомври.

От тук и отговорът на въпроса откъде са дошли сигналите към УЕФА, за да изиска пък тя становища, водещото от които е било на МВР и СДВР - структурите, които се грижат за опазването на обществения ред, за "застрашения от масови безредици" мач България - Унгария.

Частта с това обаче как в СДВР са набрали информация за "сериозната опасност за обществения ред" не звучи много сериозно и е дори излагащо за дирекцията. Да се надяваме, че това е просто комуникационно недоглеждане, а не фактическа ситуация. 

Както личи по-горе, "придобитата информация" се базира на "публично достъпните електронни медии". Излиза, че служители просто са отворили няколко медийни уебсайтове, а вероятно и страници във Фейсбук (а дали наистина?!), за да заключат, че има "сериозна опасност за обществения ред".

Някои изводи

Първо, ще си позволим едно намигване към СДВР. По-малко от десет дни преди мача, дори да предположим, че той беше останал в София, където са най-големите ядра на най-мощните агитки в България - на "Левски" и ЦСКА-София, и да беше "отворен", организацията за масов протест и обединение между врагове е силно преувеличена.

Има ли опасност те всъщност да се сбият и това да опорочи събитието само по себе си? Или да го използват за по-крайни прояви? Винаги има. Но и един бегъл поглед в страницата "Оставка на БФС начело с Боби Михайлов" показва, че организаторите търсят връзка с лидерите на някои от най-големите фенклубове или фракции. Имаше някакво съглашателство всеки отделно да си влезе на стадиона и да се вика срещу БФС, но то е далеч от завера и дори без оповестеното вчера преместване се "спихна". Недоволството поугасна.

Дори апелът в 18-ата минута на всеки мач от Първа лига да се вика срещу БФС не се спазва, да не говорим, че беше изпълнен в едва няколко двубоя. И не масово. Достатъчно е човек да поговори с представители на водещи фенклубове в България (не само в София) и ще стигне до извода, че замисълът за национален протест остана до голяма степен пожелателен.

Толкова за "готвените масови безредици".

Страх лозе пази - на това заложиха БФС и СДВР. В интерес на истината, тук си струва да припомним събитията от есента на 2019 г., когато мачът България - Англия (0:6) на ст. "Васил Левски" беше опорочен от масови расистки прояви срещу играчи на гостите. Имаше очаквания за такива и те се случиха по много грозен начин, като остана впечатлението за изпълнена поръчка, особено от някои добре познати футболни хулигани в сектор "Б". По цял свят на България беше лепнато петното на расистка държава.

Проблемът обаче няма да се реши с изместване на мачове и затваряне на стадиони. Няма гаранция, че догодина няма да се случи, не може БФС (с помощ отвън) да си зарива главата в пясъка и да ограничава публиката да гледа на живо отбор, към който интересът и без това никак не е голям. Подиграван е и неглижиран.

Местенето в Пловдив би била отлична идея, защото този град е много футболен, стадионът е най-хубавият в България дори сега, когато още не е завършен изцяло, а след фиаското срещу Литва под тепетата може би щяха да се стекат повече запалянковци. Но затварянето на вратите е лоша идея, лош знак. Тя няма да парира недоволството срещу управлението на българския футбол. Понякога се стига до точно обратния ефект - недай Боже.

Което води към най-мрачния извод - вчерашното решение отново идва да покаже, че футболът в България не е забавление, не е и бизнес. На повечето места по света на такъв мач се гледа като на реклама на играта и начин да се изкарат пари. Тук се случва точно обратното.