Някои ултрапреработени храни са здравословни. 

Това установи изследване, финансирано от СЗО и публикувано в научното списание The Lancet. То се основава на анализ на диетичната история на 266 666 души в седем европейски страни. Учените подчертават, че консумацията на колбаси и подсладени напитки увеличава възможността от развитие на рак, диабет, сърдечни заболявания и други.

Хлябът и зърнените закуски обаче намалявали риска за здравето заради наличието на фибри. Експертите влизат в защита и на други храни с лоша слава - сладкишите, готовите храни, растителните алтернативи на месни продукти. Според тях те "не са свързани с риск от мултиморбидност" (мултиморбидност - наличие на поне две съкращаващи живота заболявания едновременно, като рак и сърдечно заболяване).

Специалистите констатират, че разглеждането на всички ултрапреработени продукти като вредни за здравето е необосновано. Все пак те препоръчват по-рядко да се консумират преработени храни и дават за добър пример средиземноморската диета.

"Нашето проучване подчертава, че не е необходимо напълно да се избягват ултрапреработените храни. По-скоро консумацията им трябва да се ограничи и да се предпочитат пресни или минимално преработени храни", посочва Хайнц Фрайслинг, съавтор на доклада и експерт в IARC - агенция за изследване на рака към СЗО.

Д-р Дуейн Мелор, старши преподавател в медицинското училище на Университета Астън, се съгласява. 

"Концепцията за ултрапреработени храни е твърде широка", настоява той.