Паркирането по площад "Александър Невски" около храма се ограничава. Ул. "Оборище", в участъка от ул. "Г. С. Раковски" до площад "Св. Ал. Невски", пред паметника на Незнайния войн и храм "Св. София", става пешеходна зона. Частта от ул. "Московска" в посока пл. "Гина Кунчева" и самия пл. "Гина Кунчева" също вече са пешеходни зони с пропускане на автомобили със специален режим.

Това съобщиха във вторник от Столичната община.

Новата организация на движението ще е в зоната между бул. "Цар Освободител", пл. "Народно събрание", бул. "Васил Левски", кръгово кръстовище на пл. "Васил Левски", пл. "Гина Кунчева", ул. "Московска" и ул. "Г. С. Раковски".

Движението на автомобили през пл. "Св. Александър Невски" ще се осъществява в една лента от бул. "Цар Освободител" по ул. "15-ти ноември" покрай Народното събрание по източната дъга, по ул. "Дунав", наляво по ул. "Московска" или направо по ул. "Дунав" и изход на бул. "Дондуков". В другата посока по ул. "11-ти август", по източната дъга, по ул. "15-ти ноември" до бул. "Цар Освободител".

Организацията на движение по бул. "Цар Освободител" и по ул. "Г. С. Раковски" остава двупосочно движение с по две ленти в посока.

Ул. "Московска" остава еднопосочна от ул. "Дунав" в посока към ул. "Г. С. Раковски"; ул. "Оборище", в участъка от пл. "Св. Александър Невски" до бул. "Васил Левски", има три изходящи ленти за движение в посока бул. "Васил Левски" и една входяща лента в посока центъра и една лента за паркиране в режим "синя зона".

Премахва се паркирането около храм-паметник "Св. Александър Невски", както и паркоместата по западната дъга на площада.

Места за паркиране се обособяват в участъка от бул. "Цар Освободител" по ул. "15-ти ноември", по източната дъга на пл. "Св. Александър Невски" до ул. "11-ти август". За паркиране остават и места зад паметник на Цар Освободител и стоянки за таксита.

Тази нова организация на движението в тази зона на центъра ще е постоянна, уточняват от Столичната община.