Премиерът Николай Денков коментира публично случващото се в българския футбол и БФС покрай неразбориите с европейската квалификация България - Унгария. След седмица на скандали и неясноти тя ще се играе в четвъртък на закрити врата на ст. "Васил Левски".

Денков заяви, че футболът върви надолу, БФС носи отговорност, протестите срещу съюза - които предизвикаха желанието на Борислав Михайлов да "затвори мача", имат основания и когато една система не върви - трябва да се търси промяна. Денков изтъкна, че се изказва като гражданин, защото държавата не може да се меси в спортните федерации. Ако го прави - те биват изключвани от международните.

"Няма да пропусна да отбележа, че до тази ситуаци се стига, защото българският футбол през последните години върви упорито и устойчиво надолу. Време е БФС да си даде сметка, че носи отговорност за това. Протестите имат основание, трябва да се промени нещо.

Държавата няма право да се намеси пряко във федрациите, но аз като гражднанин бих казал,че имам право, когато виждам, че една система не върви добре, да поставя въпроса, че трябва да се търси промяна", каза Денков пред журналисти в Министерския съвет.

По отношение на организацията на самия мач той коментира, че тя тече чрез кореспонденция межди БФС и УЕФА.

"Държавата няма преки права да се включва в този процес - тук или там трябва да се случи мачът. БФС и УЕФА са стигнали до решение, ние трябва да им помогнем да го реализират", каза още Денков.

Вече има работна група между МВР, СДВР и БФС, която обсъжда всички мерки, защото макар че няма да има зрители на стадиона, е възможно да има напрежение около съоръжението. Денков каза, че МВР ще даде утре (сряда) брифинг по темата.

Спортният министър Димитър Илиев: Ще търсим отговорност защо мачът е без публика

"Съжалявам, че мачът ще се играе без публика. Магията на футбола е във връзката между феновете и играта. Някой трябва да дава обяснения защо се стигна до тук. Ние ще търсим отговорност от виновните. Не може да спрем хората да протестират. Разграничаваме се от всяка форма на обиди и расистки прояви, но който иска да протестира - явно има основание да го направи."

Това каза спортният министър Димитър Илиев преди среща с представителите на БФС и изключените от централата 145 клубове.

По-рано Илиев разпореди стадион "Васил Левски", който се стопанисва от държавното дружество "Сердика спортни имоти", по най-бързия начин да бъде подготвен за мача. Това стана след окончателното решение на УЕФА.

В дните на скандалната ситуация министърът, бивш елитен автомобилен състезател, призова да се намери решение и мачът да е пред запалянковци. Националният отбор не е на БФС, аргументира се той.