Последно: евроквалификацията между България и Унгария на 16 ноември (четвъртък) ще се играе - в София и без публика.

"След безпрецедентното решение на община Пловдив да наруши предварителното споразумение за използване на стадион „Христо Ботев“ и да даде отказ на националния отбор на България да проведе следващия си мач от европейските квалификации на съоръжението, и последвала комуникация между всички заинтересовани страни, в т.ч. държавните власти, днес УЕФА разпореди двубоят между България и Унгария да бъде изигран на Националния стадион „Васил Левски“ в София на 16.11.2023 година от 19:00 часа при закрити врата", съобщават от Българския футболен съюз.

От "Бояна" добавят в официалното съобщение, че "решението на европейската централа е базирано на актуално становище на СДВР, която се ангажира с опазването на обществения ред преди, по време и след края на срещата. Изразената позицията на СДВР е въз основа на промяна на обстоятелствата - решението на УЕФА за недопускане на публика на стадиона".

"Предвид гаранциите за обезпечаване на реда от страна на столичната полиция, мачът ще се проведе на Националния стадион „Васил Левски“, посочват още от БФС.

С това се слага край на сагата къде ще се играе мачът, като до последно снощи Кърджали бе предложил домакинство. Започна се с нежелание от страна на БФС и СДВР срещата да се играе в София - дори на празен стадион, заради опасения от "масови безредици", предвид намеренията на запалянковци за национален протест.

Сагата продължи около седмица и главна роля изигра Пловдив, тъй като желанието на БФС бе да измести мача на ст. "Христо Ботев". След публични препирни със строителя Илиян Филипов, който довършва козирката и осветлението и твърди, че не може да обезопаси дейността, нито да я отложи, последва "не" и от общината, начело на която застана кандидата на ГЕРБ Костадин Димитров.

Снощи се завъртяха Разград и Кърджали, като на "Арена Арда" в южния град визита имаше експерт по стадионите от УЕФА. Въпреки че въпросният стадион стана фаворит да приеме мача, проблем бе голямото разстояние от летище, а унгарците искат да си тръгнат след мача. Също така и желанието на кмета на града - също новоизбран, но от ДПС, да присъства публика.

Така стадион "Васил Левски" се оказа единствената възможност, в противен случай България можеше да загуби мача служебно, а БФС да понесе санкции. Вчера в интервю за БНТ Борислав Михайлов заяви, че ако двубоят не е на ст. "Христо Ботев", УЕФА щяла да изключи БФС и да спре нашите отбори от целия си календар, така щетите за футбола ни щели да бъдат "ужасни". В крайна сметка се оказа, че Колежа не е единственият вариант.

Дойде остра реакция от Унгарската футболна федерация, която до днес спазваше джентълменско мълчание, а само играчи и треньори се дивяха на ставащото в България.

"Поведението на Българския футболен съюз е безпрецедентно, несериозно и неспортсменско. Не можете да организирате дори семейна почивка по такъв начин, камо ли международен футболен мач със сериозни залози, включващ много хора и интересуващ милиони. Българската асоциация постави в невъзможна ситуация както УЕФА, така и унгарската асоциация", заявиха оттам, предава БТА.

Георги Градев: Пишем нова жалба за допускане на фенове на стадиона

Специалистът по спортно право Георги Градев заяви, че ще бъде входирана жалба до Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана с искане за присъствие на публика на мача.

Той вече започна битка срещу първоначалното решение на БФС и УЕФА за Пловдив. Първо, европейската централа отказа бързо производство, така видният спортен опозиционер опита да блокира изпълнението на препоръката от Нион.

"Мач ще има и той ще е в София, така както искахме всички организирани фенове. Остава втората битка и тя е да вкараме публиката на стадиона. В тази връзка в момента в офиса колегите пишат нова жалба. До края на деня ще пуснем нова жалба до съда в Лозана и ще искаме да се отвори стадиона за публика, тъй като за мен е абсурдно, че УЕФА и БФС са съгласни да няма публика на футболен мач, без да има дисциплинарно нарушение. За мен това е безумие и според мен оставки задължително на Борислав Михайлов и лицето Зоран Лакович от УЕФА, който е виновен в тази ситуация“, коментира Градев пред репортери пред Спортната палата преди срещата на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев с представителите на БФС и изключените от централата 145 клуба.

Градев бе главно действащо лице в скандала. Той прогнозира, че мачът няма да е в Пловдив и Кърджали. Влезе в задочна размяна на обиди със заместник-изпълнителния директор на БФС Христо Запрянов.

Освен, че е част от екипа на Димитър Бербатов, Георги Градев е в епицентъра на скандалите в шахмата и плуването, където отново е срещу шефовете на федерациите, администриращи въпросните спортове в България.