Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов говори пред БНТ, като това бе първото му интервю от много време насам. То бе дадено покрай кризата със стадиона, който да приеме мача с Унгария в четвъртък.

БФС реши да инициира среща със СДВР и да алармира УЕФА заради "риск от масови безредици" - покрай заканите на запалянковци за масов протест. Така централата в Нион препоръча двубоят да бъде изместен и затворен за фенове. Така бе избран ст. "Христо Ботев" в Пловдив, което доведе до низ от скандали и неразбории.

Окончателно решение по казуса трябва да бъде взето най-късно във вторник от УЕФА, като Михайлов смята, че България напълно може бъде изключена от турнирите на УЕФА както на национално, така и на клубно ниво.

"Тук не говорим само за лишаване на отборите от участие в европейските турнири, ами за блокиране за доста дълъг период от време на целия футбол в България. Няма причини това да се случи и мачът да не се играе там, където УЕФА е разпоредила", това обяви Михайлов, а към момента на интервюто Община Пловдив още не бе обявила окончателното си решение.

Той обясни своята версия за хронологията на събитията с решение за "затваряне" на мача, а тя се различава от тази на СДВР, като според столичната дирекция инициативната идва от БФС. Михайлов обаче твърди друго:

"През последната седмица повечето от моите колеги дадоха цялото си време и работа, за да обяснят на обществеността цялата хронология, а тя е следната: имахме писмо от СДВР, че се очакват протести на стадиона, извън стадиона... Не е въпрос дали мен ме е страх, или не. Аз съм бил вратар, после президент на БФС, това са все горещи и ветровити места. С това писмо беше запозната УЕФА. И УЕФА взе решение, като организатор на европейските квалификации, мачът да се играе в Пловдив, тъй като и преди два месец играхме там с Иран и са запознати със стадиона.

Аз не мога сам да местя мачовете на националния отбор. Унгарската федерация беше съгласна с това решение на УЕФА, както и ние. Ние имаме договор още с предишния кмет на Пловдив да ползваме този стадион. Плащахме някакъв минимален наем, защото стадионът е общински. Надявам се и с новия кмет да работим по същия начин", добави Михайлов преди да получи "не" от новия градоначалник Костадин Димитров.

Михайлов каза, че напрежението идва отвън, като не посочи имена, а определи противниците си като "бивши и безработни футболисти".

"Напрежението се създава изкуствено вече три години и половина от група хора, които си търсят работа, за да вземат властта във футболния съюз. За това си има начини и правила. Когато има конгрес, когато и да е той, ще се посочин кандидати за президентът и за изпълком. Такива кандидат-президенти постоянни не съществуват никъде.

Наскоро имаше кметски избори в България, вие знаете какви са правилата - един месец преди това се кандидатират кметовете. Причината да стигнем до това напрежение и основните виновници са тези, за които говорим. Даже не искам и да им казвам имената. Това са бивши футболисти и в момента безработни футболисти", заяви Борислав Михайлов.

Той отрече, че е предизвикал промяната заради страх от протестите.

"Няма истина в слуховете, че нарочно сме избягали в провинцията. Има три писма, които сме представили на спортната общественост. Нищо не сме провокирали в УЕФА. УЕФА работи с федерациите си, има си цял отдел, който се занимава с безопасността на хората и организацията на мачове.

От УЕФА пращат офицер по сигурността и те знаят, и без ние да казваме, че мачът е особено рисков и то не заради протестите. Протести може да има и в Пловдив. Може да има и в Разград. Пловдив е на 100 километра от София. Просто съоръжението е по-компактно, а освен това УЕФА го направи и без публика, което показва колко сериозно са приели този сигнал. Не се крия, където е София, там е и Пловдив", добави шефът на футбола в България.

Михайлов бе върнат и към расисткия скандал след мача с Англия преди малко повече от две години, след който той за пръв път подаде оставка. Тогава дори ДАНС влезе в БФС, имаше и разследване, което не довене до нищо и Михайлов изненадващо за мнозина се върна по-късно, като оттегли оставката си.

Някои събития напомнят на грозния случай от 2021 г., лепнал на България петно на расистка държава.

"Политически натиск тогава не съм усетил. Натиск обаче пак имаше от подобни индивиди, свързани с публики и фенски маси. Това, че беше допуснато да се случи на самия мач, вкара още по-голямо напрежение. Дори полицията не успя да се справи с хората, които влязоха, направиха белята и си излязоха. Беше много грозно и аз затова си подадох оставката. Сега не виждам защо някой използва това, че и времето ни е късо и сме след избори и има само три дена до мача. Надявам се тази ситуация да не се използва като лост, защото прилича на саботаж."

А протестите на феновете в 18-ата минута на мачовете от Първа лига? Мисли ли, че оставка ще доведе освобождаване на напрежението? Ще се кандидатира ли за нов мандат

"Хората могат да искат да си избират жертви, но това се случва само по филмите. Аз не се чувствам жертва и ако въпросът ви е свързан с това, което пеят феновете в 18-ата минута на мачовете, това също е направено от безработен футболист или треньор. Когато хората не са доволни от собствените си условия, те търсят вината някъде на друго место. Трябва да се огледат първо в собствените си условия.

Иначе за оставката човек винаги може да мисли за нея, но в момента тази оставка няма да помогне на никой, защото има три дена до мача. Имам две години мандат още. Може да не го изкарам, може да направя още догодина Конгрес и тогава всички да се успокоят. Но към момента най-мъдрото решение е на хората, от които зависи да има мач в Пловдив. Това не зависи от мен, нито от федерацията.

Не съм мислил дали бих продължил да управлявам БФС, но по-скоро не. Вече даже се опитвам да си подготвям дгрупа от заместници, защото това също не е лесно. Никой не се ражда президент, нито има такова образование за президент, въпреки че аз имам всички дипломи, които някой, който иска да се занимава със спортен мениджмънт, трябва да има", завърши Борислав Михайлов.