"Фарс, кръшкане, политическо лицемерие" - така представителите на ГЕРБ в Столичния общински съвет и зам.-председателят на партията Томислав Дончев определиха на пресконференция днес проваления опит на ПП-ДБ-СС да избере Борис Бонев за председател на Съвета вчера.

Дончев свърза позицията на обединението в общината - да няма сглобка с ГЕРБ, подобно на тази в националната власт - със "сглобката" в парламента:

"Трудно ми е да разбера как сме в ситуация да подкрепяме правителство, което не работи добре. Но съвсем не разбирам как сме в брак насила, а партньорът кръшка", отбеляза той.

ГЕРБ не подкрепи обединението на вота вчера и въобще не участва в гласуването, като не предложи и свой кандидат. Но пък са възмутени от последвалите изявления на Бонев днес, че ще се водят разговори с другите политически сили в Съвета.

"Искам да попитам Христо Иванов, Атанас Атанасов, Кирил Петков - упълномощен ли е Борис Бонев да води разговори с "Възраждане"? Упълномощен ли е да води разговори с БСП? Знаят ли тези лидери или не знаят?", попита Дончев.

Неуспешният кандидат за кмет Антон Хекимян пък попита дали кметът Васил Терзиев е упълномощил подобни преговори - въпреки че групата на ПП-ДБ-СС не е на негово подчинение.

"Ние не искаме да има разговори с вас, нито искаме постове", отсече Хекимян.

Бившият председател на СОС от ГЕРБ Георги Георгиев подчерта "лицемерието на новото мнозинство" - да преговаря с формации, с които са плашели столичани преди изборите.

"Кирил Петков заяви на трети ноември, че Григорова е краен комунист, на пръв поглед симпатична, но всъщност предлага диктатура. Нарича колегите й в БСП и кандидатите им екстремисти.

Екстремисти ли бяха на 3 ноември, екстремисти ли бяха на 14 ноември?"

И добави, че се притеснява обединението да не ползва Бонев за "момче за мокри поръчки", което ще изхвърли, след като се провали търсенето на подкрепа.

"Сега преговарят с Ваня Григорова, тя преди това ги наричаше лайномети и джендъри", отбеляза и общинският съветник Мирослав Боршош.

В отговор на въпроси на журналисти Дончев отбеляза, че подкрепата от ГЕРБ на този етап е невъзможна - защото ПП-ДБ-СС са я отказали многократно и категорично.

БСП реши, че няма да подкрепя Бонев

Малко преди пресконференцията на ГЕРБ Изпълнителните бюрта на Националния и градския съвет на левицата излязоха с решение - няма да подкрепят кандидатурата на Борис Бонев за председател на СОС.

Председателят на групата на БСП Иван Таков уточни, че това е вследствие на решението да не се правят "коалиции или сглобки" с цел на всяка цена да се участва в управлението.

"Разбира се, готови сме да разговаряме за политики, базирани на ценности, с всяка политическа група в СОС. Изборът на председател сам по себе си е безпредметен, ако нямаме съгласие по приоритетите, по които ще работи Столичният общински съвет.

Ние имаме много ясно посочени приоритети в нашата работа", отбеляза той.

По-рано днес кметът Васил Терзиев припомни пред БНТ, че СОС има три месеца да избере председател - и ако това не стане, ще трябва да се проведат нови избори само за общински съветници.