Нургюл Салимова ще играе за България на предстоящото Европейско отборно първенство по шахмат. Това написа във фейсбук Милен Василев, президент на Българска спортна федерация по шахмат.

Което означава, че страната ни ще разполага с топ отбор за турнира в черногорския град Будва (10-21 ноември) и може да спори за призовите места. Освен Салимова, останала втора на Световната купа тази година, другите ни участнички, според Василев, ще бъдат Антоанета Стефанова (бивша световна шампионка при жените), Белослава Кръстева (станала наскоро трета на Световно до 20 г.), Виктория Радева и Гергана Пейчева. Последните две са многократни призьорки от престижни вътрешни и международни надпревари.

"След успешни разговори с Нургюл Салимова и ШК Бургас 64 стигнахме до съгласие за нейното участие! Убеден съм, че този отбор е способен да сътвори чудеса! Нека този път подкрепим нашите състезателки Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева, Виктория Радева и Гергана Пейчева, заслужават го! Успех и на селекционера Петър Арнаудов”, написа Василев.

Дотук добре, даже много добре.

Има важен детайл - Българска спортна федерация по шахмат е поредната структура - всъщност седмата, която излиза на картата на родния шах, иска властта (лeгитимност) и явно се стреми към членство в Международната федерация (ФИДЕ).

Тези неразбории, обхванали в мъртва хватка българския шахмат в последните години, излязоха на показ покрай успеха на Нургюл в Баку. И тогава стана ясно, че тя е състезател на Българска федерация шахмат 2022, която искаше да подпише договор с нея и да я подсигури финансово най-малко за 2024 г.

БФШ 2022 притежава лиценз от Министерството на спорта, издаден по времето на служебния министър Весела Лечева. Все още обаче не е призната от ФИДЕ, която спусна "служебно" управление на българския шахмат в последните месеци - с албанец и румънец.

И сега "в боя" влиза БСФШ, чийто президент е Милен Василев, а Антоанета Стефанова, бивша кандидатура за премиер на ИТН, е почетен президент.

Тази федерация е вписана в Търговския регистър миналия понеделник, личи от пост във Фейсбук на Георги Градев, който досега се изявяваше като част от ръководството на БФШ 64 - една от шестте структури в сложния водевил. Тя се е преобразувала в БСФШ.

"БСФШ ще подаде документи за членство във FIDE - International Chess Federation до края на тази седмица. Очакваме всички шахматни клубове, които желаят състезателите им да бъдат регистрирани и да получават квоти за участия в международни турнири, да подадат заявления за членство в БСФШ до 12.10.2023 г. (четвъртък).

Предупреждавам членовете на БФШ 2022, че ако не се присъединят към БСФШ, скоро ще заубят възможност за участие в международни турнири под егидата на ФИДЕ и European Chess Union. Ясно е, че лицензът на ММС не дава достъп до участие в международни състезания и квоти", пише специалистът по спортно право Градев, който защитава Атнъни Иванов в спора му с БФ по плувни спортове, а също така е част от екипа на Димитър Бербатов в битката му с БФС.

Сагата е разказана и от в. "Сега". Там се посочва, че новата БСФШ (всъщност създадена от обединение на четири спорещи доскоро организации - БФШ 1928, ШФБ, БФШ и БФШ 64) се ползва в благословията на ФИДЕ и е получила покана да представлява България на конгреса на централата на 17 декември. Ръководството ѝ очаква дотогава да стане пълноправен член на ФИДЕ и така да върне страната ни на световната шахматна дъска в административно отношение.

Тогава ще изяви претенции и за лиценз от ММС.

На всички тези събития отговори БФШ 2022, която отказа да се включи в проведеното наскоро обединително събрание, родило БСФШ.

В позиция до медиите на признатата от спортното ни министерство федерация се казва следното: 

​"През последните месеци шахматът е във фокуса на общественото внимание. Успехите на наши водещи състезателки, в лицето на Нургюл Салимова и Белослава Кръстева, са причината за засилен интерес към нашия спорт. В качеството ни на лицензирана федерация, ние осъзнаваме отговорността си пред българските шахматисти. При пълно спазване на законодателството изпълнихме целия Държавен спортен календар за 2023 година, като предстоят последните държавни шампионати - по ускорен шахмат и блиц, насрочени за 18 и 19 ноември в София", така започва позиция, която е подписана от изпълнителния директор БФШ 2022 Божидар Пелов. 

И още:

"Подкрепата за водещите ни състезатели също е налице - бяха гласувани персонални награди за тях и треньорите им. Освен това те бяха предложени за награждаване от Министерството на младежта и спорта. Използваме случая да благодарим на министър Илиев, който заедно с екипа си, показва истинска загриженост за шахмата. В рамките на годината наши състезатели предстои да вземат участие и на Световните първенства до 8, 10 и 12 години в Шарм ел шейх, и до 14, 16 и 18 години в Монтесилвано, Италия. Вярваме, че успехите ще продължат като логично следствие на постепенното възраждане на българския шахмат.

Знакови са усилията, които БФШ 2022 полага, за да се преодолее инициираното от определени лица разделение у нас, довело до неучастие на най-силния ни отбор на Световното отборно първенство за жени в Полша. Тези усилия се изразиха и в писмото, което отправихме преди броени дни към БФШ 64 за сформиране на работна група и съвместно кандидатстване за членство в Международната шахматна федерация (FIDE). Вместо това продължи създаването и роенето на нови организации с претенции да ръководят шахматистите.

Последната такава, основана от три клуба, побърза да призове всички наши членове да отидат при нея, защото това била единствената възможност за тях. В същото време ние отново призоваваме за единство, за участие на всички в събранието, което ще проведем през март 2024 година, за съвместна работа в интерес на българския шахмат.

Благодарим на г-н Милен Василев за успешната кореспонденция с президента на Европейския шахматен съюз Зураб Азмайпарашвили, довела до право на участие на български отбор за жени на Европейското първенство през ноември в Будва, Черна гора. Това би могло да бъде стъпка във вярната посока на обединение, ако протегнатата от нас ръка бъде поета и такъв отбор бъде сформиран съгласно законовите изисквания. Вярваме, че само с общи усилия България може да заеме своето достойно място на световната и европейската шахматна карта. Последните резултати ни задължават да го сторим!

Благодарим на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ), която регистрира нашите документи за членство за включване в дневния ред на предстоящата Генерална асамблея."