От ПП-ДБ ще предложат дерогацията за руски петрол да отпадне на 15 март 2024 година, съобщи заместник-председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски:

"И сме склонни още да намалим периода на тази дерогация – сега е скъсен до октомври, но ние го намаляваме до 15 март. Тогава ще е минал и зимният период".

Темата е една от конфликтните между ПП-ДБ, които настояват да не се бърза, и ГЕРБ и ДПС от друга страна, които ги обвиняват, че лобират за Русия.

На 15 март ще е минал зимният период, който нас ни притеснява и в тези доклади се визират опасностите, ако тази промяна се случи в тези месеци. Има редица ограничения – логистични, при доставките на суров нефт", обясни Рибарски, цитиран от "Фокус".

Рибарски намекна, че партиите, подкрепящи правителството, трябва да осъзнават последствията от незабавното отпадане на дерогацията.

"Вярваме, че ГЕРБ осъзнават, че за три дни няма как да се направи това преминаване на рафинерията, а докладите, които бяха предложени в секретно деловодство, показват опасенията от рязко преминаване към неруски нефт“, заяви Рибарски.

Той смята, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да отиде на Съвета по сигурност в Министерския съвет: "Моята препоръка към господин Борисов е утре да отиде на Съвета за сигурност и също да се запознае с изложените факти в тях“.

От "Продължаваме промяната – Демократична България“ осъзнават, че ще бъдат прикрепени към "Възраждане“ и БСП:

"Поемаме риска да бъдем прикрепени към останалите партии, "Възраждане“ и БСП, но за нас е по-важно да се подсигурят доставките на хората, да има горива и цените да не се повишават, както и да се преодолее рискът от дефицит“, каза той.

След като Лукойл-Нефтохим не предприе мерки за промяна на инсталациите си, през октомври НС гласува да удължи изключението (дерогация), което ЕК направи за нас.

Парадоксално е, че според експерти, би трябвало при покупка на руски евтин нефт - което е факт, цените на горивата у нас да са с около 1/3 по- ниски, т.е. - около 2 лв./литър.