Европейската комисия предлага забрана за вноса на диаманти и пропан-бутан от Русия, както и допълнително затягане на тавана на цените на руския петрол, предаде Ройтерс, като се позова на дипломатически източници в Брюксел.

Това е част от 12-ия пакет санкции заради агресията срещу Украйна.

Предлага се също забрана на транзита през Русия на стоки и технологии, които могат да засилят индустриалния й капацитет. Друго предложение е да бъде прекратен вносът на редица метали оттам.

Страните членки на ЕС ще обсъдят пакета на 17 ноември. Възможно е окончателното му одобрение да отнеме седмици, тъй като се изисква единодушие.

Вносът на диаманти от Русия ще бъде прекратен от 1 януари 2024 г. От март влиза в сила механизъм за проследяване, който да попречи на вноса от Русия на скъпоценни  камъни, обработени в трети страни. Той трябва да бъде координиран със страните от Г-7.

За затягане на прилагането на тавана на петролните цени, който в момента е 60 долара за барел руски суров петрол, корабните компании трябва да декларират разходите за превоза и застраховките за товарите, които превозват. Според анализатори в момента Москва заобикаля спазването на тавана чрез флот в сянка от танкери, твърдят анализатори. Предложението цели да бъде прекратено скриването на реалните цени.

Не е ясно обаче дали страни като Гърция и Кипър, които имат голям търговски флот, ще се съгласят с тези мерки, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) съобщи, че е предложено и санкциониране на още над 120 лица и дружества от Русия. Предложенията са и от върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Подлежащите на санкции лица и дружества са от военния и отбранителния сектор на Русия, както и от сферата на информационните технологии. Предложени за включване в списъка са и хора, организирали избори в окупираните от Русия украински територии, участващи в "превъзпитанието" на украински деца и разпространяващи дезинформация и пропаганда в подкрепа на агресията.