"Спекулации".

Така общинският съветник в София от КОД Иван Сотиров определи засилилото се неофициално говорене напоследък, че Вили Ликов може да оглави Столичния общински съвет.

Сотиров даде заявка в ефира на "Нова Нюз", че КОД няма да издига Лилков за кандидат за поста. Или друг кандидат изобщо (Групата на КОД се състои от общо трима души).

Това е работа на партиите, които имат мнозинство, заяви той. Макар всъщност нито една партия в СОС да няма мнозинство, от думите му се разбра, че визира трите най-големи групи - на "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София", ГЕРБ и БСП.

"Аз мисля, че това са спекулации. Борисов има опит в този жанр "Укротяване на опърничавата" (пиеса от Уилям Шекспир, б.р)", допълни Сотиров.

Според него в СОС все пак ще се повтори "сглобката" на национално ниво, но можело и с БСП. А актуалните събития той обоснова с необходимостта "да се изиграе един ритуал за пред избирателите".

Както е известно новият СОС се събра на първо заседание в понеделник, като на него, с тайно гласуване, трябваше да си избере председател. Но очаквано това не се случи. Номинирани бяха Борис Бонев (ПП-ДБ), Диана Томова (БСП), Красимир Гълъбов ("Възраждане"), Пламен Данаилов ("Има такъв народ"). ГЕРБ обяви, че нито ще издиига кандидат, нито ще участва в гласуването. Така изборът бе провален, часовникът - спрян и идния понеделник заседанието по избора трябва да продължи.

Междувременно в интервю за БНТ Бонев обяви, че ще се водят преговори с БСП, "Възраждане" и останалите политически сили в СОС да подкрепят кандидатурата му. Посочи още, че всички сили в съвета, в т.ч. партията на Костадин Костадинов, имат политики, които може да бъдат подкрепени - "имат приоритети, сходни на нашите, на тези на БСП и ГЕРБ" - заяви. Той призова и ГЕРБ за подкрепа, като за пореден път обаче даде заявка, че няма да работи с партията на Бойко Борисов в "сглобка", каквато има на национално ниво.

От ГЕРБ обаче твърдо отказват подкрепа за Бонев. От левицата също обявиха, че няма да дадат такава.

Патовата ситуация роди "спекулациите", че Лилков, който бе кандидат-кмет, може да се окаже обединяваща фигура. Тоест при следваща "рулетка" да бъде издигната номинацията му, която не бе издигната на първото заседание на новия СОС. Такава номинация се очаква да бъде подкрепена от ГЕРБ, разбира се КОД, но и от общинските съветници на ПП-ДБ. При такъв вариант обаче очакването е "Спаси София" да се отдели от коалицията с ПП-ДБ и да заиграе ролята на опозиция в СОС.