Ще го бъде ли новият Столичен общински съвет? Дни след първото си заседание, "малкият парламент" на София е заплашен от същото, което няколко пъти сполетя големия - разпускане и нови избори.

Това стана, след като напълно очаквано най-голямата група - тази на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" - не събра подкрепа за кандидата си за председател. 23-ма общинари не стигат.

Може би най-странното на заседанието в понеделник бе неговата неизбежност - страничният наблюдател се пита какво ли си мислеха Борис Бонев и компания, когато цъфнаха за тържествените клетви без никаква подготовка да вържат мнозинство в Съвета.

Сега всички очакваме преговори - с всички, но уж без ГЕРБ, които нищо общо не искат да имат с тази работа и са твърда опозиция. (Което звучи нормално, след изявлението на Бонев, че ще преговарят с всички без ГЕРБ.) Но може би е до второ нареждане от Банкя.

В противен случай, както разясни конституционалистката доц. Наталия Киселова, ни чакат нови избори след минимум 4 месеца - 3 за боричкания и поне един за кампания. А през това време общината ще буксува без ключовия си орган.

Следват няколко важни въпроса:

Кой всъщност води ПП-ДБ-СС?

"Спаси София" са най-младата партия, но Борис Бонев изгря като водач на листата и лице на обединението след кандидата за кмет Васил Терзиев. Още на първото заседание кметът обаче се закле, каза една кратка реч и отиде да получи каската на Фандъкова. И видно остави лидерството на Бонев.

Доскорошният независим общинар, който често нямаше проблеми да работи с ГЕРБ в предишния мандат на СОС, отсече - с тях сглобка няма да има. И наистина, това обещаваха и лидерите на обединението. Но никой не им вярваше.

И подаде за воле на възмутените ГЕРБ-ери: можело да се преговаря и с БСП, и с "Възраждане". Само не с ГЕРБ.  Както отбелязаха от новата опозиция - тези, които по време на кампанията бяха страшните путинисти.

Разбира се, веднага тръгнаха слухове, че обединението се готви да отмести настрана Бонев, след като вот, балотаж и отказ на подкрепа от БСП доказаха, че май е неизбираем като председател.

Но това едва ли е така. От ПП-ДБ-СС засега са железни и не гъкват. Не би изглеждало особено добре, ако се откажат от водещо лице в кампанията си и изолират една трета от общинарите си след първата неуспешна битка. Така, че хипотезата за кандидатура на Вили Лилков, който реално загуби изборите, като някакво консенсусно лице, не изглежда много възможна. Поне засега.

От "Демократична България" обаче тънко подрязаха намеренията за преговори с "Възраждане", като призоваха членовете си да се разграничават от общинските им съветници в цялата страна. Така Бонев няма какво да предложи на хората на Костадинов в София на евентуални преговори.

Математиката не излиза

Трябва да бъдем честни като избиратели - с гласуването си дадохме на политиците изключително сложна формула.

СОС е съставен от 61 общински съветници. За избор на председател са нужни 31. ПП-ДБ-СС имат 23-ма. ГЕРБ-СДС - 14.

БСП имат точно нужните 9 съветници за едно мнозинство с обединението - но партията реши, че няма да подкрепи Бонев, а и "безпринципни сглобки". Не е ясно дали сглобката ще стане по-принципна с друг кандидат.

"Възраждане" останаха с един съветник по-малко още на първия ден и със 7 не могат сами да предложат нужното. Въпросният Иван Алексиев пък също не демонстрира подкрепа към най-голямата група.

КОД и "Има такъв народ" имат по трима общинари - дори заедно не достигат.

Карлос Контрера (ВМРО) е самотен, но не чак толкова - още на първото заседание демонстрира, че ще работи с ГЕРБ-СДС.

Простите сметки показват, че за мнозинство е нужна някаква много крива схема - ПП-ДБ-СС с КОД и "Възраждане", ИТН и "Възраждане", или дори КОД, ИТН, независимия Алексиев и някой общинар от другите групи, който да презре партийната дисциплина.

Има ли някой полза от нови избори?

Наистина ли ГЕРБ-СДС се стреми към това - да блокира напълно работата на СОС, докато не изтече законовият срок и не се наложи нов вот, което не се е случвало досега в новата ни история - избор само на общински съветници?

Ползата от подобен подход е ясна - по-малките партии могат да загубят едно, две или всичките си места, и те да отидат при по-големите. А ако бившите управляващи успеят да го представят като провал на обединението, тези гласове могат да отидат и в ГЕРБ.

Но и тук математиката не излиза - дори с 21-22 съветници, хората на Борисов няма да имат достатъчно за свое мнозинство. Освен ако те не решат да се прегърнат с левицата или "Възраждане", при което ще изглеждат същите лицемери.

Накратко - не това е печелившата стратегия за ГЕРБ. Макар, че за 4 месеца могат да се случат много неща.

"Помолете ни се"

А може би не трябва да гадаем за стратегията на ГЕРБ, че и тази на обединението - те вече ни я демонстрираха на национално ниво. Сглобка ще има, но тя трябва да бъде демонстративно представена като възможно най-крайния вариант.

Което означава още няколко седмици мъчителни и безсмислени заседания, коментари пред медиите, тупане по гърдите и стенания по стълбите на общината. И накрая - коалиция (защото това е истинското име на сглобката), като последно спасение, "за доброто на София". Може и да му лепнат една ротация за разкош.

А после в СОС ще гледаме същото, което гледаме и в Народното събрание. Управление, но на косъм. Консенсус, но насила. Коалиция, но не съвсем.