"Само за час потушихме безредици, които в много европейски столици се превръщат в масови такива.

Не приемам действията на единици служители, които превишиха правата си и не се справиха със задачата си - да не се поддават на провокации."

Това каза в изявление министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Въпреки очакванията и множество призиви той каза:

"Ако аз подам оставка, това означава, че предавам всички тези хора и служители, които вчера бяха на терен и на първа линия."

Той специално се извини на мирно протестиращите граждани, но наблегна, че провокаторите са се присъединили по-късно към тълпата.

На журналистически въпрос бе доуточнено, че има шест докладни за установени случаи за физически контакт на униформени с граждани от протеста. На видео Стоянов видял 5-6 полицаи.

Засега нещата вървят към вътрешна проверка в СДВР, стана ясно от думите му. Само че "Вътрешна сигурност" няма да работи по обичайните срокове, а проверката ще се извърши в спешен порядък. Слд това ще се решава дали ще ги наказват.

Нататък той се отдаде на оправдания - оперативното ръководство е прерогатив на главния скретар "и с това отговарям на въпроса защо министърът не е бил на място".

Стоянов каза, че през цялото време бил в непрекъсната връзка с Живко Коцев, както и с директора на СДВР.

После описа деня си - бил на изслушване в парламентарна комсия по въпросите за Шенген. После имал среща със 7 директори на граничните полицейски подразделения.

А за вечерта...

"Не съм бил нито на кръчма, нито на дискотека!"

Тук от залата журналистите подмятат: "А на кино?"

"На каква прожекция съм бил снощи... МВР е консултант на филм за телефонни измами. Присъствието ми там беше в работен порядък, а не да се забавлявам. Освен ако някой не счита въпроса за телефонните измами за забавен", обяви Стоянов.

Стигна се дотам, че се оправда, че не е бил с изключен телефон.

Любомир Николов - директор на СДВР, на свой ред разкри, че и за тази вечер има обявен мирен протест. Той е от 18 ч пред сградата на БФС.

Полицейските шефове - както и на сутрешния брифиг, обявиха, че са имали предварителна информация, че се готвят ексцесии - на това се дължало и съсредоточаването на 1500 полицаи.

Но на гражданите казали, че не се очакват проблеми - за да се запази спокойствие.

Един отива на градски съд, няколко души - на районен

Софийската градска прокуратура (СГП) е привлякла към наказателна отговорност за първото по-серизно престъпление снощи - обвиняем е 29-годишен български гражданин, който е задържан до 72 часа.

"... На 16.11.2023 г., около 19:05 ч., в гр. София, на кръстовището на бул. „Васил Левски" и ул. „Гурко" обвиняемият e запалил паркиран бус, собственост на сектор „Общинска полиция", ООП – СДВР, със значителна стойност – над 11 000 лв. Пожарът е представлявал опасност за живота на лица, участващи в митинг срещу ръководството на Български футболен съюз и служители на МВР, намиращи се в непосредствена близост до запаления бус.

За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години."

Обвинени има и от Софийската районна прокуратура. 20-годишен ще отговаря за хулигански действия и повреждане на чужда собственост.

"На 16.11.2023 г. около 19.35 ч. пред сградата на Посолството на Република Турция в гр. София, обвиняемият Е.П. извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като хвърлил камък, с който счупил задно ляво стъкло на полицейски микробус марка „Фолксваген“. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост. Е.П. е обвинен и за това, че е повредил чужда движима вещ, която е държавна собственост."

По случая е образувано досъдебно производство, а въпросният младеж е задържан до 72 часа с постановление на прокурор.

Софийска районна прокуратура наблюдава и ръководи още две досъдебни производства за счупени и повредени недвижими вещи, както и за хулигански прояви, пишат от там.

Спрямо близо 30 лица, които първоначално са били задържани за срок до 24 часа от органите на МВР по време на протеста, се прилагат мерки по Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия.