Засега премиерът Николай Денков уволнява само един от заместник-министрите в МВР - Стоян Темалакиев, заради полицейските действия по време на протеста снощи. Но не скри неодобрението си към титуляра в министерството Калин Стоянов, който по същото време бил на кино.

Това съобщи самият министър-председател на извънреден брифинг в петък предиобед.

"Вместо футболен празник, вчера наблюдавахме грозни сцени на насилие. Основно заради управлението на БФС, което доведе до упадък. Има грешки от страна на МВР. Не може да си затворим очите пред сцените, в които отделни полицаи биеха и ритаха паднали граждани. Изпратих вече писмо до централата на УЕФА и Етичната комисия. Ще потърся позицията и на ФИФА. Уволних заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев", заяви той. 

"Разговорът за Калин Стоянов предстои", каза още Денков в коментар на искането на ПП-ДБ от сутринта вътрешният министър да си подаде оставката.

Той посочи, че ще обсъди искането за оставката първо с вицепремиера Мария Габриел, която в момента е в чужбина.

Отказа да уточни чие партийно назначение е МВР шефът, но зам.-министър, когото сега уволнява, бил избран от Калин Стоянов.

Денков уточни, че няма забележки към спортния министър Димитър Илиев, чиято оставка също бе поискана, но от ГЕРБ и ДПС.

Премиерът добави, че въпросът за уволнението в момента не е точен, защото решението се взема от Народното събрание.

Все пак той даде израз на отношението си към поведението на МВР министъра.

Разказа как Стоянов вчера му обявил, че не очаква проблеми, не очаква провокации.

"Днес сутринта като ми се обади и ми каза: Нищо особено не се е случило", добави премиерът. "Бих ви посъветвал него да попитате за тези неща."

На въпроса дали знае къде е бил Стоянов по време на сблъсъците той отговори:

„Бил е на някаква кинопрожекция, което е смущаващо.“

Министър-председателят все пак призова да не се хвърля вината наедро на всички.

"Да благодарим на полицаите, които си свършиха работата, на онези запалянковци, които протестираха мирно.".

Според премиера е важно ясно да се види кой отговаря, той трябва да си поеме отговорността. Един от заместник-началниците в СДВР е отговарял за организацията на реда по време на протеста вчера и Денков чака доклада от Столичната полиция по въпроса. "Не е отговорно СДВР като цяло", подчерта той.

За намеците на Пеевски защо се иска оставката на МВР шефа

Премиерът коментира и твърдението на Делян Пеевски за притискането на Калин Стоянов да работи МВР за ПП-ДБ на изборите. 

"Ако съм притискал в нещо Калин Стоянов, е да си изпълни задълженията по организацията на вота. Да, водил съм разговори с него и съм му казвал: "Ти и екипът да не позволите да има нарушение на изборното законодателство".

Никога не съм го притискал, сугестирал за конкретни партии. Питайте Делян Пеевски защо го твърди", каза Денков по темата.

Отново за дерогацията

"Правителството работи, доколкото може в тази среда, изпълнява си задърженията. Ролята на партиите в НС е да решат с кого искат да работят", смята той.

По темата за дерогацията за "Лукойл" той повтори своята известна вече позиция:

"Не бих взел решение, което не е разумно за държавата. Предложението за три дни е с много високи рискове, не е съобразено с никаква политическа логика, освен да се поставят политически капани. Докато съм премиер, няма да се поддам на извиване на ръце. ГЕРБ и ДПС, които са заедно, имат всички права да свалят правителството, нека да го направят".

Какво става с Йоловски

Както и при предишни задавания на въпроса за министъра на електронното управление Александър Йоловски, Денков коментира неохотно и лаконично. И обясни, че като премиер се намирал в трудна позиция.

"Всичко, което можеше да се каже, съм го казал. Той е в процедура, в която с него се занимават разследващите органи. Това, което гледам, е, дали си върши работата като министър. Ако тръгна да искам оставката му - защо я искам, ако не - защо не я искам. Решението е да гледам да си свърши максимално добре работата", каза само той.