"Лукойл Нефтохим Бургас" излезе с официална позиция, след като управляващото мнозинство се договори вчера в парламента за поетапна отмяна на т.нар. дерогация. Според позицията е възможно да се стигне до принудително спиране на производството.

Изключението за внос и преработка на руски нефт ще бъде отменено на два етапа - от 1 януари спиране на квотите за износ, а от 1 март окончателна отмяна на дерогацията.

"Отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г.", се казва в позиция на рафинерията, изпратена до медиите.

От "Лукойл" обясняват, че липсата на възможност за износ на тези продукти ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това - до принудително спиране на производството.

"Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар", предупреждават от рафинерията.

И призовават институциите към диалог за намиране на "изпълнимо безрисково решение".

"Ръководството на "Лукойл Нефтохим Бургас“ заявява готовност да окаже активно съдействие по този въпрос“, завършва позицията.