Общо 38 души са задържани в резултат на предприетите от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) действия за установяване на извършителите на вандалски прояви по време на протеста в столицата на 16 ноември срещу ръководството на БФС покрай мача с Унгария, съобщи пресцентъра на МВР.

Трима от задържаните са в ареста за палеж и повреждане на служебни превозни средства, като по случаите има образувани две досъдебни производства - за запален бус на Общинска полиция и за запален полицейски автомобил, разположен на бул. „Васил Левски“ в близост до сграда на посолство. Друг от задържаните е отведен в полицията за притежание на наркотици.

Спрямо другите 34-ма души, седем от които непълнолетни, е разкрита процедура по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. Преписките им са оформени и днес са докладвани на съда, като трима са оправдани, а за четирима е насрочена друга дата.

Преписките на трима малолетни ще бъдат изпратени на местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни лица. На останалите 24-ма са наложен глоби в размер на 1000 лева и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина за период от една година.

Вчера на брифинга на МВР и СДВР бе оповестено, че има 6 преписки за евентуална употреба на насилие от страна на униформени. Те се проверяват, заявиха шефовете на двете структури.

А възстановяването на щетите след протеста е струвало 42 хил. лева, съобщи снощи кметът на София Васил Терзиев. Ще заведем иск срещу организатора на протеста, за да може да възстановим щетите, посочи още той.