Тридесет и трима полицаи са пострадали след снощните баталии по улиците около националния стадион "Васил Левски" в протеста покрай мача България - Унгария (2:2). Задържаните са също 33 лица, като сред тях има и непълнолетни. Обвиненията срещу трима са за запаления бус, а за останалите - за противообществени прояви от общ характер, увреждане на общинско и частно имущество.

Запаленият автомобил е един - въпросният бус на Общинска полиция, който изгоря напълно, но пострадалите автомобили на полицията са десетки, както има и доста пострадали коли на цивилни граждани - живущи наоколо.

"Не бяхме ли предприели тези действия, може би щеше да има и жертви. Самият град може би щеше да пламне със значителни щети", каза на брифинг тази сутрин зам.-директорът на столичната полиция Стефан Иванов.

По думите на полицаите провокаторите са се появили стройно и организирано, след като компактната група по улиците е станала около 4000 души или дори повече.

"Имаше между тях сериозно напрежение и започнаха вандалските прояви - хвърляне на тежки предмети, бомба, запалителни ракети. Имахме предварителна информация за коктейли "Молотов", които знаете, че ако не бяхме предприели мерки, нещата щяха да са необратими", каза Иванов.

Полицаите попитаха журналистите, които ги критикуват за мерките им - "вие какво предлагате":

"Тази тълпа да плъзне по тесните улички около стадион "Васил Левски" да се стигне до стотици запалени кофи и автомобили?!"

Според отчета на СДВР агитката е била добре тампонирана по време на протеста и все пак агресията е овладяна за по-малко от час.

При все, че са били разчистени възможни опасни предмети, хулиганите са използвали за "снаряди" настилки и антипаркинг колчета.

Включително - провокатори, които се укриват от задните редици, са хвърляли тежки предмети и така е можело да наранят предните фенове от групата.

"Организаторът се заявява като фен на ЦСКА - и той го е заявил на ул "Гурко", отивайки да протестира на Орлов мост", каза зам.-директорът.

Той посочи, че маршрутът на агитката на ЦСКА-София е минавал именно през "Орлов мост".

Полицаите посочиха, че би имало предимства, ако публиката беше допусната на мача - там носейки забранени предмети, те щяха да са иззети, а въобще нямаше да имат под ръка "плочките, които хвърчаха по нас".

От полицията отговориха и на обвиненията, че са щурмували бар в Спортната палата:

"След вандалската проява спрямо полицейския бус на бул. "В. Левски" и "Гурко" - лицата се отправиха натам (към въпросния бар). Счупиха витрина на спортното министерство и се укриха в бара - където всики лица са установени, изведени и разпознати по видеонапблюдението като извършители."

Целта на няколко пъти е била да се слеят с невинни и спокойни граждани, поясни Любомир Николов, шеф на СДВР.

По думите на Иванов - след първите прояви на агресия и след като полицията е предупредила многократно по високоговорители, мирните граждани са се оттеглили.

"Но група фенове от различните фракции на отборите - враждуващи от години помежду си, които имат непоносимост, започнаха да се оттеглят в посока "Васил Левски". Както видяхте - запалиха един полицейски бус, като част от лицата се насочиха към Министерството на младежта и спорта. Движейки се в тази посока, чупеха всичко, каквото им попадне", обяви Стефан Иванов.

Директорът на столичната полиция направи сравнение - че имат богат опит с протести, когато към мирните граждани са инфилтрирани максимум по 100 организирани провокатори от агитките. И се е стигало до баталии.

"Това е безпрецедентно - сега бяха събрани над 4000 такива фенове, дошли само и единствено с цел да предизвикат нарушение на обществения ред, за да се получи желаният от тях отзвук - медиен и международен", каза Николов.

От МВР се зарекоха, че работата по видеонаблюдението тепърва предстои. Както и, че водното оръдие е било "най-хуманният" възможен метод при такива събития.

"Няма полиция в света, която да остави вандали да потрошат имущество в центъра на столицата", каза Николов.

Той на няколко пъти повтори, че ракцията им е била напълно съответстваща на заплахата. И че мероприятието е било заявено в общината като мирен протест срещу БФС

"Видяхте колко беше мирен", обяви полицейският шеф.

Агитката на ЦСКА-София отрече да е имала сблъсъци с тази на "Левски"

Една от водещите тези на зам.-директора на столичната полиция Стефан Иванов за ескалиралия в масови безредици протест е смесване на агитките на "Левски" и ЦСКА-София. Между тях възникнало напрежение, оттам и към полицията, която била принудена да отвърне.

Иванов изрази това мнение още снощи - пред БНТ и бТВ, а и днес на сутрешния брифинг на СДВР. "Сините" се настаниха на ул. "Гурко" - между Спортната палата и сектор "А" на ст. "Васил Левски". Там беше одобреното място за протеста. "Червените" традиционно бяха на "Орлов мост". 

Становището на Иванов се опровергава от привърженици - най-вече на ЦСКА-София - организирано, а и от такива на "Левски" - в лично качество в социалните мрежи и пред медиите.

Ето какво пише в Трибуна Сектор Г, страницата на феновете на ЦСКА-София във Фейсбук: