В последните дни отборите на "Продължаваме промяната-Демократична България" и ГЕРБ-ДПС (това е истинското име на този тим, няма защо да се лъжем) играят пореден напрегнат футболен мач. Той завърши 0:0 в редовното време и се наложи да се играят продължения.

Към момента ПП-ДБ водят с половин гол на ГЕРБ-ДПС. Всеки футболен треньор ще ви каже, че в напрегнати мачове и половин гол не е малко.

1:0 - дерогацията за износа на руски петрол отпада окончателно на 1 март. Именно това бе твърдото становище на |"Продължаваме промяната - Демократична България".

По този въпрос те дори заявиха, че ГЕРБ и ДПС могат да свалят правителството ако искат, но няма да отстъпят. ГЕРБ-ДПС настояваха дерогацията да падне до дни.

1:1 – ГЕРБ-ДПС вкараха гол по темата за бюджета. Таксата за руския газ няма да се брои като сигурен приход.

Около тази такса очевидно имаше някои недомислици, които за малко да доведат до фалит на "Булгартрансгаз".

Договорени бяха и списъци за финансиране на приоритетни национални проекти, както и за общините. Какво обаче ще представляват тия списъци, ще е ясно чак между първо и второ четене.

1/2 гол за ПП-ДБ - уволнен зам.-министър на вътрешните работи. От "Продължаваме промяната - Демократична България" искаха оставката на вътрешния министър. От ГЕРБ-ДПС - на спортния. В крайна сметка и двамата министри останаха, но в МВР все пак има промени.

Настоящият мач между управляващите отбори за пореден път показа нагледно, че твърдението как

"великите политици" от ГЕРБ и ДПС

са хванали за гушата "Продължаваме промяната - Демократична България" и я задушават, е погрешно. Това е по-скоро медийно внушение.

Фактите до голяма степен опровергават пропагандните внушения. Има достатъчно аргументи за точно обатното твърдение.

Глобално погледнато, ако зависеше от ГЕРБ, това правителство изобщо нямаше да го има. Герберите обаче не само го подкрепят, но дори му дадоха мандата си, който им се полагаше на тях като първа политическа сила. И не го свалят, въпреки че им се иска.

В ДПС с бъдещ председател Делян Пеевски-"Магнитски" 

също нямат друг избор, освен да се натискат и те да са евроатлантици. Видяла жабата, че подковават вола.

Причината е ясна. И ГЕРБ, и ДПС имат много евразийски грехове за опрощаване. Доскоро Западът нехаеше за тези грехове, но след войната на Путин в Украйна положението рязко се измени. В ГЕРБ също има висш кадър, който добави "Магнитски" към името си. Казва се Владислав Горанов.

Доскоро с "Лукойл" се плющяха карти. Сега по "Лукойл" се плющи с отмяна на дерогации. Случайност?