Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Стефан Шикеров. Той е обвинен за палежа на полицейски бус в деня на протеста пред Националния стадион, предаде БТА.

Според прокуратурата в папките с доказателства има снимки от палежа. Няколко полицейски служители също са дали показания в тази посока. 

Държавното обвинение настоя, че има опасност младежът да извърши престъпление, ако е на свобода. До този извод прокуратурата стига на база характера на младежа. Макар и неосъждан, той представлява личност с висока степен на обществена опасност, твърдят от държавното обвинение.

Защитата твърди, че Шикеров няма да се укрие, тъй като има семейство, а и скоро очаква дете. Самият обвиняем се оплака, че са го били полицаи и каза, че е несправедливо обвинен. Оплака се и че не е бил прегледан от лекар.

Не съм хвърлил прашинка към този бус. Не знам как ме задържаха, каза той. В психиката ми ще остане това, което преживях в ареста. Бях притеснен за жена ми, исках успокоителни, разказа Шикеров пред съда.

Както Клуб Z писа, 29-годишният фен е обвинен, че...

"... на 16.11.2023 г. около 19,05 ч., в гр. София, на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Гурко“ обвиняемият e запалил паркиран бус, собственост на сектор „Общинска полиция“, ООП-СДВР, със значителна стойност - над 11 000 лв. Пожарът е представлявал опасност за живота на лица, участващи в митинг срещу ръководството на Български футболен съюз и служители на МВР" и т.н. 

По този текст го заплашват от 3 до 10 години затвор, според информацията на прокуратурата.

Междувременно районният съд в София остави в ареста 20-годишен мъж за извършени хулигански действия и повреждане на чужда собственост по време на протест по повод футболен мач.

Емил Петрунов е обвинен, че на 16 ноември около 19,35 ч., пред сградата на посолството на Турция е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Той е хвърлил камък, с който счупил задно ляво стъкло на полицейски микробус, марка „Фолксваген“, напомня БТА.

Деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост. Той е обвинен и за това, че е повредил чужда движима вещ, която е държавна собственост.