Техническият директор на БФС Георги Иванов говори пред журналисти след последния мач от европейските квалификации - 2:2 при гостуването на Сърбия в Лесковац. Той засегна доста теми, в това число предстоящото заседание на Изпълнителния комитет, на което трябва да бъде насрочена дата за конгрес догодина.

Така бе попитан дали ще бъде кандидат на наследи Борислав Михайлов и не даде напълно категоричен отговор за това. С името на Гонзо се спекулира още откакто Михайлов заяви пред БНТ, че "готви свои наследници". Спекулациите се засилиха при съобщението на новината за предстоящото Общо събрание.

А новината от изявлението на Иванов е, че на 8 декември БФС ще представи нова концепция, най-вероятно свързана методично с детско-юношеския футбол, но не стана ясно каква точно.

"Първо да поздравим футболистите и треньорския екип за начина, по който и в двата мача подредиха отбора като игра. Смятам, че особено първия мач с Унгария имахме малшанс в последната секунда. Но отборът показва потенциал, показва различно лице от това, което показа на мача с Литва в София, защото аз от една година го повтарям. Някои хора не го виждат този потенциал, но това са млади момчета, на които им трябва време, за да можем да направим един наистина силен национален отбор", започна Иванов.

И продължи в същия дух:

Аз казах вече, че поставихме една основа. Някои хора не я виждат основата, но пък в следващия цикъл в Лигата на Нациите ще играем с отбори на нашето ниво. Защото сега Сърбия и Унгария се оказаха сериозни отбори. Ние сами ги видяхме какви футболисти имат и какви отбори са изградили. На нас ни трябва време, за да изградим наистина силен отбор.

Тази една година, в която опитвахме да градим отбор, но и да трупаме точки и да се борим за класиране за Европейско първенство, беше много трудно. Но смятам, че треньорският екип на Илиан Илиев показа как националният отбор трябва да играе."

За промяната в тима с назначението на новия национален треньор Илиан Илиев, той заяви следното: 

"Не искам да говоря против предишния треньор Младен Кърстаич, но Илиан промени схемата. Това е една от причините за разликата в играта. Българските отбори играят в схема с четирима защитници и когато те идваха в националния за три дни трябваше да се променя цялото мислене, всичките навици, които трупат в клубовете, да се променят... Илиан Илиев намери по-правилния начин, по който да подреди отбора и това показват резултатите и играта.

Да, ако един треньор няма резултати, назначението на този треньор е грешка на ръководството. Не казвам, че лошите резултати до онзи момент се дължат на Кръстаич, защото имахме мачове, в които можехме да победим. Това са с Черна гора като гости, със Сърбия в Разград... И в тези срещи отборът игра добре, наистина и ни вкарваха в последните секунди.

Докато в сегашните два мача показваме постоянство. Имайте предвид, че когато играхме с Унгария, сърбите имаха контролна среща. И много голяма част от техните титуляри не взеха участие в този приятелски мач. И нашите футболисти издържаха не само физически, но и чисто ментално. Защото се изправиха срещу два много сериозни отбора.

Иванов коментира по следния начин класирането в група G и последното място в квалификациите: 

"При изтеглянето на жребия всички смятахме, че Сърбия и Унгария не са това ниво. Не са Испания, Франция, Италия. Но пък те имат футболисти, които са на нивото на Франция и Испания. Ние може би малко надценихме отбора предвид първите четири мача, които се изиграха при Кръстаич.

Всички желаехме да се класираме на Европейско първенство. Но за момента това, което виждаме е, че сме поставили основа, при която новият треньор да надгражда. Казвам го вече за трети или четвърти  път, а някои хора не го виждат. Но потенциалът на играчите е по-голям от това, което имаме като точки и класиране."

Дойде ред на въпроса за евентуална кандидатура за шеф на българския футбол.

“Аз да бъда кандидат? Вижте сега, аз съм поканен от Боби Михайлов да работя във футболния съюз, когато той спечели изборите. Така че такива неща за президент, за кандидат-президент не сме говорили. Аз се опитвам да работя така, че не само мъжкия отбор, но и всички други гарнитури да се развиват. Много неща от това, което правим в детско-юношеските школи - защото ние сме стигнали до извода, че за да променим нивото на играчите, по друг начин да изглежда националният отбор... 

Трябва да работим в детско-юношеските школи, за да помогнем на тези момчета да се развият. Затова говорим за единна методика, за философия. След 10 дни ще представим нещо като учебник или както искате го наричайте - на 8 декември, ще видите нещо, което не се е правило в България. То е препоръчително за клубовете, не е задължително. Много е трудно да накараш частни фирми да го спазват, да работят по твоя начин, защото клубовете са такива - частни фирми. Не можеш да им го наложиш.

Аз след като завърших професионалната си кариера, вече 15 години се занимавам точно с това. Не казвам, че ще се кандидатирам, не казвам да имам такова желание. Казвам, че ние работим добре и много хора не могат да го видят, защото следват само резултатите. Но ще ви покажа, защото много хора не знаят какво сме направили за детско-юношеския футбол.

Гонзо не подмина темата с безредиците на мача с Унгария.

"Ако питате мен, аз винаги съм си тръгвал сам и съм подавал оставка. Не ми е проблем и сега да си я подам, още днес. Така че аз нямам никакви проблеми в това. Но не мога да отговарям за ръководството, защото аз съм служител в БФС", започна Георги Иванов.

"Разбира се, че случките от четвъртък, скандалите влияят на отбора и футболистите. И затова аз ги поздравявам за това как работиха в тази една седмица при изключително голямо напрежение. И трагедията, която се случи, е това дето стана на мача с Унгария. Каквото стана между полиция и фенове. Ние желаем феновете да бъдат на стадиона.

Но ще повторя и това, което казах след мача с Унгария - не желаем такива агресивни фенове. Защото гледаме европейски мачове. Такива работи са недопустими. Недопустими, ако искаме да развиваме футбола. Защото ние всички ще разберем след време какво сме причинили на българския футбол и изобщо като имидж на България с това нещо".

Попитан какво би станало, ако тези фенове, които участваха в безредиците на улицата, бяха на трибуните, той отвърна:

"Има доста примери с безредици, в които загиват хора, когато искат да излязат пред входовете. Ние си говорихме с пратениците на УЕФА за мача. Те подкрепиха и са доволни от решението, което УЕФА, БФС и СДВР взеха да няма публика. Защото, ако тези фенове бяха влезли, сигурно щеше да има нещо много, много по-сериозно. Не казвам, че сега не е сериозно, което се случи.

Съжаляваме за полицаите, които пострадаха, за феновете, които пострадаха. Но футболният съюз не може да носи вина за това, че някои хора искат да направят масови безредици. Сега, приемам всичко. Виждаме и политически скандали, някакви хора говорят, единият иска оставка на някой от друга партия. Но искам да кажа, че не можем да превръщаме футболът в бойна арена."