Невиждан като мащаби, поражения и последствия протест в центъра на София беляза събитията покрай мача България - Унгария (2:2). Протестът ескалира след 18 часа и заприлича на гражданска война, като районът около стадион "Васил Левски" бе бойно поле.

Заради въпросния протест се стигна до скандалното и неслучило се местене на двубоя из цялата страна.

Тук можете да проследите с текст и снимки най-интересните събития около мача и фенския протест, охраняван от 1600 полицаи и жандармерия. Впоследствие - може би и повече. На помощ дойдоха две водни оръдия, специални части и бойни автомобили. Има над 30 ранени, сред тях униформени и оператор на бТВ, както и десетки арестувани.

22:05

По неофициална информация ранени и получили болнична помощ са 24-ма души, четирима от които са полицаи. Последните имат сериозни наранявания. 14 от пострадалите са минали през "Пирогов", а от клиниката заявиха, че никой от тях не е настанен там. Двама са приети в "Света Анна".

На място са били изпратени 17 линейки. По първоначални данни един от пострадалите, който е с травма на главата, е приет във ВМА. Друг пострадал, обилно напръскан със спрей, е приет в ИСУЛ.

Отново по неофициална информация арестувани са десетки от протеста. В социалните мрежи се появиха кадри, на които се вижда как полицаи налагат повалени хора. Или пък са блокирали в малки улички.

Опороченият протест може би вече е притихнал. Угасени са - буквално и преносно, всички горещи точки в столицата. Факт е, че след като бяха отблъснати големите тълпи около стадиона, имаше десетки конфликти на много места из центъра - между полицаи и запалянковци.

21:10

Според заместник-директора на СДВР Стефан Иванов враждуващи агитки - вероятно на "Левски" и ЦСКА-София, са се влели, така се започнали да се бият и помежду си. Тази теза той изрази няколко пъти.

"В един момент и между тях започна масов бой, те са исторически враждуващи фракции. Имаме множество контузени и наранени полицаи, на които им се застраши живота и здравето с много опасни и тежки предмети, камъни, павета... Имахме информация, че са подготвяли коктейли “Молотов”, заяви той пред БНТ.

"Преди мероприятието задържахме доста пиротехника, сигнални пистолети, боксове, метални тръби и други забранени елементи. Имаме информация кой е организатор на протеста (бел. ред. на Клуб Z прочут привърженик на "Левски", но не сред тарторите на агитката, "ултрас"). В момента не мога да му кажа името. Уточняваме ранените полицаи. Има доста ранени, които са с малки травми и се установяват. Те са стиснали зъби, за да помогнат на колегите", рече още Иванов.

"Организаторът има уведомление в общината. Да, ние го познаваме. Той се разграничи от феновете, каквото и да значи това. Има доста задържани лица. Те са от контингента, крайните фенове, ултрасите. Както видяхте, вандалските прояви с нищо не са провокирани. Не това е начинът да се искат промените, които се искат.  Нямахме информация, че ще се стигне до такива сблъсъци. Тарторите на въпросните агитки и крайни фенове се разграничиха от този протест", продължи един от шефовете на СДВР.

Той потвърди, че в София са дошли привърженици от цяла България:

Имаше не само софийски фенове. От Варна имаше - на "Черно море" и на "Спартак" (Варна), на "Локомотив" (Пловдив) и "Ботев" (Пловдив), на ЦСКА и "Левски". Това са разпознаваемите хора от отборите. Може би има и други. Може би има и хора, които са дошли спонтанно с добри намерения, но доста голяма група от феновете опорочи протеста.

Според него на протеста е имало над 4000 души.

"Направихме множество предупреждения, използвахме водна струя. При използването й физическият контакт е ограничен, за да няма пострадали, да се разотидат, но агресията им не помогна в този момент", каза още Стефан Иванов.

А отрано на близо до епицентъра на баталните сцени бяха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, столичният кмет Васил Терзиев, мандатът на когото започва "интересно", още много шефове на МВР, СДВР, пожарната и т.н., и т.н.

21:00 

Банално звучи, но наистина малшанс лиши България от престижна победа, предвид и всички обстоятелства в последните дни, седмици и месеци. Автогол на Алекс Петков в 97-ата минута класира Унгария на Евро 2024 - 2:2, а селекцията ни продължава без победа.

20:40

България поведе! Тимът е близо до победа - първа за годината, като по този начин избегне негативен рекорд. Кирил Десподов проби отляво и си изработи дузпа, която реализира - 2:1. Победата би била само за престиж, но при всички обстоятелства в българския футбол ще е много ценна.

20:20

А на терена двата отбора вече са по десетима - втори жълт и червен картон получи Милош Керкез, който влезе грубо на Алекс Петков. Това стана в 56-ата минута и внесе спокойствие в нашите редици, тъй като от началото на полувремето гостите притискаха много отчетливо, решени да вкарат втори гол и да решат всичко.

20:15

Общо 12 души са пострадали. По първоначална информация двама или трима души от тях са с по-тежки наранявания. Това съобщиха за БТА от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Сред тях има полицаи, привърженици и журналист.

20:00

Положението изглежда малко по-спокойно, но все още бушуват отделни точки край горещите зони. Картината е апокалиптична - има пожари, арестувани, струпани полицейски сили и техника...

Взривоопасната ситуация бе овладяна около Спортната палата (ул. "Гурко" и бул. "Васил Левски"), край паметника на Съветската армия и на "Орлов мост". Поне към този час изглежда, че най-буйните в протеста са разпръснати и овладяни. Но все още има опасности.

19:40 

Два червени картона в българския отбор само в рамките на две минути - впоследствие вторият бе отменен с ВАР. Първо Валентин Антов си изкара втори жълт и изгонване, тъй като настъпи глезена на съперник. Малко след това Илия Груев влезе в съприкосновение с изскочил на чиста позиция унгарец. И той видя червения картон.

Съдията обаче прегледа видеозапис и счете, че играчът на Унгария е симулирал - вижда се, че Груев се отдръпва. Така България остана с 10 души. Жалко, играеше добре.

19:25

Спас Делев изравни след хубава атака и пас на Кирил Десподов, който пропусна малко преди това. Играта на нашия тим се подобри.

19:10

Унгария поведе с 1:0, след като от първите минути натика нашия отбор в половината му. Много малко хора обаче се интересуват от футбол в момента. Положението в центъра на София е невиждано - дори на политически протести и масовите митинги от зората на демокрацията.

Едното водно оръдие изтласка фенове на ЦСКА-София, които откъм "Орлов мост" и паметника на Съветската армия пробваха да се включат в мелето на ул. "Гурко" и бул. "Васил Левски".

18:55 - 19:05

Остава напрегнато почти навсякъде около националния стадион, най-вече на ул. "Гурко". Феновете там са изтласкани около Спортната палата. Пострадаха автомобили, паркирани в района. Изгоря полицейски бус (на снимка по-горе). Горят и кофи за боклук. По информация на бТВ тежко ранени са четирима души. Посе се оказа, че са повече. Има и задържани. Горят огньове на ул. "Гурко", на бул. "Патриарх Евтимий" и "Васил Левски".

Подобни сцени не са се случвали в България.

18:40

Полицията на най-горещата точка на протеста - ул. "Гурко", предприе нова мярка, след като бе подложена на обстрел и с огромни камъни - тя тръгна напред, като униформените с тежка екипировка изтласкаха протеста нагоре по улицата. Твърди се, засега непотвърдено, че обстановката е излязла от контрол, когато привърженици на ЦСКА-София са се влели сред "сините" на "Гурко".

Изглеждаха, че поне за малко ораните на реда сложиха край поне на тази част на фенския бунт. Но не задълго. А такива сцени не са се случвали в София, никога и по никакъв повод. Кадри вече обикалят света по социалните мрежи и новинарски емисии.

Футболни хулигани бутнаха полицейските парапети, ленти и каквото им попадна на пътя. Полицаите трябваше да ги възстановят. "Гурко", "Васил Левски", Патриарха и т.н. изглеждат като бойно поле.

18:15 - 18:35

Напрежението все повече ескалира. Феновете на улица "Гурко" (откъм сектор А на националния стадион) започнаха да замерят полицията с бомби, сигнални ракети, камъни и други предмети. Това продължи повеече от 15-ина минута, преди униформените да използват разположеното много по-рано водно оръдие върху специално превозно средство. Това действие съпроводено с призиви и предупреждения по мегафон за спокойствие. Напразно.

Тежко въоръжени пазители на реда - и не толкова, настъпват към "ултрасите", за да ги респектират. Използват палки. Водната струя успява да разпръсне част от тълпата. 

Полицейските сили в този район бяха удвоени и утроени. Доста напрегнато е и от страната на "Орлов мост", където също летят сигнални ракети, бомбички и димки. Там присъстващите - най-вече фенове на ЦСКА-София, са най-много.

Някои от протестиращите не се трогнаха от водната струя и от това, че станаха вир вода. Те предизвикваха органите на реда. Бе докарано второ водно оръдие. На място пристигнаха няколко линейки, има ранени полицаи, журналисти и привърженици.

18:00

Сред протестиращите са бившите футболни съдии Богомил Маринов и Любе Спасов и бившият селекционер на националния отбор за юноши до 15 г. Калоян Георгиев, видя репортер на БТА.

Третата група запалянковци се събра на кръстовището на булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски" при Софийския университет, което също беше затворено за движение.

17:45

Емил Костадинов, който отговаря за младежкия и юношеските национални отбори в Изпълкома на БФС, също дойде на стадиона. Стюард не го позна и го пребърка. "Неприятно е, че няма фенове на стадиона", рече човекът, класирал България на Световното в САЩ на 17 ноември 1993 г. на "Парк де Пренс". 

17:30

Двата отбора вече пристигнаха на стадиона, както и някои от шефовете на БФС, например вицепрезидентът Йордан Лечков. Нямаше проблеми за автобусите на България и Унгария по пътя към арената. Все повече са и феновете край стадиона.

Най-многобройни са агитките на ЦСКА-София и "Левски", но има също така от Пловдив - на "Ботев" и "Локомотив", има слависти и "локомотивци" от столицата, варненци, перничани... 

Скандира се "оставка" и обидни реплики срещу Борислав Михайлов и ръководството на БФС. Феновете носят знамена с изобрежения като на снимката горе, както и листовки. Двете големи агитки са разделени, като това е една от големите цели на СДВР. "Орлов мост" е блокиран.

17:00

Запалянковци започнаха да се събират около стадиона - официално заявеният протест стартира в този час.

Голям брой полицаи са разположени около съоръжението още от ранния следобед. В около 16:15 часа беше затворен булевард "Евлоги Георгиев" на Орлов мост в към улица "Гурко", като се пропускаха само автобусите на градския транспорт. Малко по-късно и движението в другата посока от булеварда "Драган Цанков" беше спряно.

Преди това подобно ограничение беше поставено и пред главния вход на ст. "Васил Левски" по улица "Гурко" към сградата на Министерството на младежта и спорта. Именно там бе предвидено да бъдат разположени запалянковците. 

Униформените оформиха буферна зона до улица "Любен Каравелов", като служителите на реда разположиха и водно оръдие. Там около този час започнаха да се стичат фенове на "Левски". Прави впечатление, че заедно с тях има унгарци - те бяха заявили подкрепа за българските привърженици на футбола.

Охраняемият периметър се простира до Орлов мост, край паметника на Съветската армия и в Борисовата градина пред стадион "Българска армия" и около спирката на градския транспорт на ъгъла на булевардите "Драган Цанков" и "Евлоги Георгиев".

Малко след 17 часа пред Армията започнаха да се събират фенове на ЦСКА-София. Прави впечатление, че те са хиляди. Тръгнаха към ст. "Васил Левски" от страната на езерото "Ариана" и "Орлов мост", а около тях има много полиция.