"През следващата седмица президентът на Българския футболен съюз ще свика спешно заседание на Изпълнителния комитет с цел насрочване на дата за Конгрес през следващата година".

Това пише в позиция на БФС - първата след събитията на 16 ноември, когато покрай мача с Унгария протестът срещу управлението на родния футбол прерасна в масови безредици в центъра на София.

Вчера Борислав Михайлов три часа бе разпитван в КПКОНПИ, след като малко преди това се сдоби с разследване от прокуратурата за "черно тото" и др. Той заяви пред репортери на излизане от сградата на комисията, че през следващата седмица ще обсъди бъдещето си с Изпълкома в "Бояна".

"Българският футболен съюз е крайно огорчен и разочарован от онова, което се случи в центъра на София по време на двубоя, но е категоричен, че предвид всички сигнали за провокации, получени от различните държавни и международни институции, крайното решение на УЕФА е абсолютно оправдано", се казва в съобщението.

Отново се прави хронология как е взето решението мачът да бъде при закрити врата, местен в Пловдив и в крайна сметка върнат в София.

Междувременно управляващи, опозиция, футболни експерти, фенове и популярни личности призовават Михайлов и т.нар. управление на Четвъртите в света да подаде оставка. Мнозина, в това число министри и други отговорни фактори, хвърлят вината за събитията в центъра на София върху Борислав Михайлов.

"БФС също така подчертава, че отговорниците за ескалацията на напрежението и сблъсъците пред стадиона трябва да се търсят в организатора на протеста, институцията, позволила неговото провеждане, но основно – в публичните подстрекатели на протест, предварително анонсиран като изключително „мирен“. БФС изказва благодарност на СДВР за навременната реакция и предотвратяването на още по-сериозни инциденти и престъпления, пише в позицията.

- Българският футболен съюз обаче не може да приеме уличното или фейсбук “правосъдие” да потъпква всички демократични ценности, заложени в конституцията на Република България, както и тези в Устава на БФС. Живеем в правова държава с установени правила, които няма как да бъдат задраскани или заобиколени заради нечия амбиция."

Вижте пълния текст (без съкращения и редакторска намеса):

"Два дни след грозните сцени в центъра на европейска столица, ръководството на Българския футболен съюз държи за пореден път да представи обстоятелствата и причинно-следствените връзки, довели до ескалацията на напрежението пред Националния стадион „Васил Левски“.

Хронологията на събитията е както следва – след сигнал от Столичната дирекция на вътрешните работи с предупреждение за рисковия характер на европейската квалификация между България и Унгария, а именно: „Ръководството на СДВР изразява мнение, че футболната среща между националните отбори на България и Унгария следва да се изиграе на стадион извън столицата, чиято инфраструктура и капацитет позволяват нормалното провеждане на мач от подобен ранг“, Българският футболен съюз, според изричните регулации на УЕФА за провеждане на мачове от квалификациите и финалите на Евро 2024 (чл. 28.01), изпрати информацията до европейската футболна централа.

На 3 ноември, след анализ на получените данни и независима оценка на риска от страна на звеното за сигурност и безопасност на УЕФА, в БФС постъпи официално писмо с препоръка двубоят между България и Унгария да бъде проведен на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив при закрити врата.

Последвалото развитие на случая е достатъчно известно на цялата българска общественост – БФС получи отказ от община Пловдив въпреки предварително подписаното споразумение между двете институции. След спешни разговори с УЕФА и СДВР, столичната полиция изпрати до БФС писмено уверение, че мачът може да се изиграе на Националния стадион „Васил Левски“, тъй като съществува промяна в обстоятелствата, а именно – липса на зрители по трибуните.

Българският футболен съюз е крайно огорчен и разочарован от онова, което се случи в центъра на София по време на двубоя, но е категоричен, че предвид всички сигнали за провокации, получени от различните държавни и международни институции, крайното решение на УЕФА е абсолютно оправдано. Това бе потвърдено и от присъствалите на двубоя представители на европейската централа – дежурния делегат на срещата, двамата офицери по сигурността, както и специално изпратения за случая съветник на президента на УЕФА. Всички те изразиха мнението, че предприетите мерки и организацията на домакините са направили така, че мачът да се изиграе – защото в противен случай санкциите за българския футбол, респективно за българската държава, щяха да бъдат огромни.

БФС също така подчертава, че отговорниците за ескалацията на напрежението и сблъсъците пред стадиона трябва да се търсят в организатора на протеста, институцията, позволила неговото провеждане, но основно – в публичните подстрекатели на протест, предварително анонсиран като изключително „мирен“. БФС изказва благодарност на СДВР за навременната реакция и предотвратяването на още по-сериозни инциденти и престъпления.

Българският футболен съюз обаче не може да приеме уличното или фейсбук “правосъдие” да потъпква всички демократични ценности, заложени в конституцията на Република България, както и тези в Устава на БФС. Живеем в правова държава с установени правила, които няма как да бъдат задраскани или заобиколени заради нечия амбиция.

През следващата седмица президентът на Българския футболен съюз ще свика спешно заседание на Изпълнителния комитет с цел насрочване на дата за Конгрес през следващата година."

Борислав Михайлов ще се срещне с шефа на УЕФА в Сърбия

Президентът УЕФА Александър Чеферин пристига утре в Лесковац и ще наблюдава евроквалификацията от група G между Сърбия и България, която ще започне от 16:00 на стадион "Дубочица". Това съобщиха от Футболния съюз на Сърбия за БТА. Паркингът на съоръжението ще бъде със специален пропускателен режим именно заради височайшата персона.

Много вероятно е словенският адвокат да се срещне с Борислав Михайлов, който води нашата делегация в Лесковац.

Няколко часа преди началото на мача Чеферин ще открие новопостроения стадион в Зайчар, Източна Сърбия. Съоръжението е с категория три и половина звезди на УЕФА и може да приема международни мачове. Днес в Сърбия откриха още един стадион - в град Лозница, също с международна категория. И двата са 100 процента финансирани от държавния бюджет, а футболната централа на страната няма участие.

Чеферин е избрал да открие този в Зайчар, тъй като ще съвпадне в същия ден с мача Сърбия - България. Очакванията са Чеферин да има срещи с държавници в западната ни съседка, както и с федерациите на двете страни. Той ще пътува с частния самолет на УЕФА, който ще кацне в Ниш.

Двубоят с историческа стойност по всяка вероятност ще наблюдава и президентът на страната Aлександър Вучич. Огромната важност за домакините е заради евентуалното им класиране за Евро 2024 в Германия при една или три спечелени точки.