Женският национален отбор на България по шахмат постигна пета поредна победа на Европейското отборно първенство в Будва и с 14 мач-точки се доближи максимално до спечелването на първа титла в историята. 

В предпоследния осми кръг нашите "златни" царици спечелиха с 2,5:1,5 точки срещу Полша. Успехът гарантира медал, но те се целят в титлата и в понеделник трябва да направят последната крачка, за да я постигнат.

Съпернички за заключителния девети кръг са грузинките, което означава, че битката ще е много тежка. Те са поставени под №1 на турнира.

Както и при вчерашната победа над Франция, България отново успя да поведе с 2:0 след победи на играещите с белите фигури Нургюл Салимова и Белослава Кръстева. 

На втора дъска Салимова спечели за 39 хода срещу Оливия Киолбаса. Пътят към четвъртата поредна победа на българката в турнира бе постлан още в дебюта, в който тя успя да изненада съперничката си. Салимова имаше много по-добра позиция още на 18-ия ход и до края не отстъпи инициативата.

На четвърта дъска Кръстева успя да матира Алиция Сливицка на 42-рия ход. И двете шахматистки направиха грешки след излизането от дебюта, но тези на Сливицка бяха много по-груби и в крайна сметка бяха наказани от Кръстева.

Така България трябваше да се пребори само за още половин точка в партиите между Моника Соцко и Антоанета Стефанова на първа маса и Йоланта Завадска и Гергана Пейчева на трета.

Соцко и Завадска, които бяха част от отбора на Полша, спечелил европейската титла през 2005 г., обаче дадоха максимален отпор.

Опитната Стефанова, бивша световна шампионка, заложи на сигурна игра, стигайки до малко по-изгодни шансове. Тя предизвика трикратно повторение на позицията и така да стигне до нужното за победата реми. И го постигна, така резултатът стана 2,5:0,5. 

В последната партия, оказала се без значение, Гергана Пейчева се бори до самия край, но в топовен ендшпил отстъпи пред Завадска.