Преди няколко месеца Бойко Борисов се уреди с "Делонги", което да го поизпере. Лично той сам участва в сглобката на "Делонги"-то.

Малко след това Борисов уреди в "Делонги"-то и стария си аркадаш Делян Пеевски. Че и той бая лекета беше натрупал.

Доскоро "Делонги"-то вършеше работа. Доста добра работа даже.

Успя да заблуди голяма част от обществото, че Борисов и Пеевски не просто се опитват да се изперат. А лично те, с висша държавническа мъдрост, направляват пералнята.

Неколцина полицаи обаче пребиха брутално неколцина присъстващи - волно или неволно - на един протест. След което Борисов и Пеевски сами счупиха собственото си "Делонги", като всячески омаловажиха случилото се.

Според коментарите и реакциите им излиза, че е напълно нормално петима полицаи да ритат паднал на земята човек. А друга група робокопи да нахлуват в заведение и да безчинстват, без да обръщат внимение кой е виновен и кой е невинен. А трета група т.нар. служители на реда да раздават собствено правосъдие в малки тъмни улички, включително срещу журналисти.

Вътрешният министър Калин Стоянов - заради него Борисов и Пеевски счупиха "Делонги"-то, макар според Борисов той да е протеже на Кирил Петков - обясни, че този, дето са го ритали, преди това е подпалил контейнер за боклук и го е бутнал към полицейския бус.

Сигурно е така. Но в мига, в който този човек е паднал на земята полицаите трябва да му сложат белезници и да го арестуват. Не да го ритат.

Някои ще кажат, че е нормално полицаите да са превъзбудени при такава провокация. Не, не е нормално.

Те са полицаи, служители на реда. А не хулигани и бандити. Би трябвало да имат по-здрави нерви и да са минали през специално обучение. Или поне да знаят, че паднал човек, независимо кой е той, не се рита.

МВР започна проверки, вече има и наказани. Факт. Въпросът е щеше ли да има такива проверки, ако не се беше вдигнал целия шум. Що се отнася до Борисов и Пеевски - от цялостното им поведение изглежда, че ако зависеше от тях, такива проверки нямаше да има

 И днес Пеевски заяви, че няма да подкрепи анкетна комисия в парламента по тази тема. Трябва да се признае, че днес Борисов с голямо закъснение все пак заяви, че не може да защитава полицаи, които ритат паднал човек.

Да си евроатлантик - такива се пишат Борисов и Пеевски - не означава просто да даваш оръжие на Украйна. И да се переш в "Делонги" с идеята да изчезне лекето "Магнитски".

Да си евроатлантик означава да уважаваш и да защитаваш върховенството на закона като основна ценност. Евроатлантическият съюз е именно това - отбранителен съюз на държави, в които има върховенство на закона, с цел защита от държави, в които няма върховенство на закона.

Държави, в които полицията бие само с причина, се отбраняват от държави, в които полицията налага на общо основание. Да си член на НАТО, но да нямаш върховенство на закона, е на гол тумбак - чифте пищови.

Независимо как ще свърши историята около МВР, едно е сигурно - последните няколко месеца пране отидоха при вътрешния минитър, т.е. - на кино. Борисов и Пеевски ще трябва да почват всичко отначало с "Делонги"-то.

Сами се натикаха обратно в евразийския ъгъл, откъдето с толкова зор се опитват да изпълзят.