Българското правителство няма План Б в случай, че до края на годината не бъде взето решение за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Това заяви премиерът Николай Денков пред български журналисти в Европейския парламент в Страсбург. Той дойде, за да произнесе пред евродепутатите реч в рамките на дебата „Това е Европа“.

„В момента нямаме такъв план. В момента работим много усилено, за да бъде взето през декември решението за влизането ни. Много усилия бяха положени от всички членове на кабинет. Видяхте усилията, предприети от мене и от вицепремиера Мария Габриел“, каза Денков след срещата си с председателя на ЕП Роберта Мецола.

Той допълни, че е имало и много усилия, които не са били видими. Това са дипломатически усилия, където показваме много ясно какви са ползите не само за България, но и за цяла Европа, за ЕС и дори за Австрия. И затова целият фокус е върху това.

„Повярвайте ми, на Европейския съвет (през декември в Брюксел – б.р.) ще бъде много твърд по този въпрос. Мога много ясно да обясня какви ще бъдат отрицателните ефекти, ако приемането не се случи. Но преди всичко работим то да се случи“, увери министър-председателят.

И по тази причина той не желае да отклонява фокуса от подготовката за срещата на върха на ЕС.

Нидерландия и Австрия са двете държави, които спират България по пътя към Шенген. Днес в Нидерландия се провеждат предсрочни избори. Прогнозите обаче не са благоприятни за промяна на позицията на страната.