Ако бъдещата коалиция в Нидерландия е ляво ориентирана, България ще има по-голям шанс да бъде пусната в Шенгенското пространство за свободно движение.

Това заяви да Клуб Z нидерландският евродепутат социалист Паул Танг.

Днес в Ниската земя се провеждат предсрочни парламентарни избори. Три формации партии си дишат взаимно във вратовете и имат еднакъв шанс да спечелят вота.

Едната е либералната Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) на досегашния премиер Марк Рюте. Той обаче смята да напусне политиката и сдаде партийното лидерство на Дилан Йешилгьоз-Зегериус. Тя е от турско-кюрдски произход и е пристигнала в Нидерландия като бежанка на 10-годишна възраст заедно с родителите си. Йешилгьоз може да стане първата жена премиер в историята на Ниската земя.

Шансове има и коалицията между Зелената левица и Партията на труда. Неин кандидат е доскорощният изпълнителен зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

През последните седмици сериозна популярност набраха добре познатият у нас Геерт Вилдерс и неговата крайно дясна Партия за свободата. Той е противник на миграцията и ислямофоб. През 2012 г. Вилдерс поиска България и Румъния да бъдат изключени от ЕС.

На четвърто място слезе сочената допреди седмица като фаворит дясноцентристка партия Нов обществен договор (НОД) на Петер Омтзихт, известен като евроскептик и противник на разширяването на ЕС.

Никога досега Нидерландия не е била управлявана само от една партия. Сега няма да бъде по-различно и също ще се стигне до коалиция. И от състава й ще зависи дали Ниската земя ще се съгласи България да влезе в Шенген, смята Паул Танг.

„Ако Вилдерс спечели, не смятам, че перспективите за България са много добри. Ако пък лявата коалиция спечели, тогава перспективите са далеч по-добри. Така че всичко зависи от много неща, а трите партии са с много близки прогнозни резултати“, коментира той.

Но бе категоричен, че левицата няма да вляза в коалиция с хората на Геерт Вилдерс.

„Коалицията с участието на моята партия ще се радва да види България в Шенген при положение, че са изпълнени всички условия, и аз вярвам, че е така. Така че това не е проблем за нас, а по-скоро за партиите в дясно, където се наблюдава съпротива. Това е по-скоро свързано с всички пристигащи мигранти и всички стъпки, които тези партии биха могли да предприемат, за да покажат, че са срещу имиграцията. Това не е честно нито от моя, нито от ваша гледна точка, но нещата стоят по този начин. Но, пак казвам - не е възможно да се предвиди кой точно ще спечели изборите и затова е много трудно да се прогнозира каква коалиция ще се формира, защото всичко зависи от това коя партия ще събере най-много гласове. За да съм честен, трябва да кажа, колкото и да ми е неприятно, че Нидерландия е дясноцентристки ориентирана по отношение на резултатите от изборите. И наистина не знаем каква би могла да бъде коалицията след тях“, добави евродепутатът.

Клуб Z се поинтересува дали Партията на труда е готова да оттегли подкрепата зи влизането ни в Шенген, ако това е условие за коалиция.

„Не, но дори да има коалиционно споразумение, не мисля, че Шенген ще е част от него. Много обаче ще зависи от международната европейска ориентация на коалицията. Ако е повече лява, тя ще е повече международно ориентирана и ще има шанс за вас да влезете в Шенген. Ако е повече дясна, за съжаление, ще сме свидетели на блокада след блокада“, прогнозира Танг.

Потърсихме за коментар евродепутати от ПНСД. Те обаче не пожелаха да говорят преди вота.

Партията на Вилдерс в момента няма представители в Европейския парламент. Няма и НОД, тъй като тази формация е създадена едва преди три месеца.

Анализатори, пожелали анонимност, споделиха пред Клуб Z, че перспективите за България в Шенген след изборите в Нидерландия не са много добри в очертаващата се конфигурация. Причината е най-вече в това, че се смесват понятия като имиграция, разширяване на ЕС и присъединяване към Шенген, а много хора, имащи право на глас, дори не са наясно с разликата между тези въпроси.

Възможно е обаче Шенген да бъде превърнат в разменна монета от бъдещото нидерландско правителство, допълниха събеседниците ни. То може да изтъргува пускането ни в пространството за свободно движение срещу някакви отстъпки, свързани например със зеления преход. Като примерен вариант анализатори изтъкнаха дерогации на въведените заради екологията ограничения за строителството. Те тежат на Нидерландия, която е сред най-гъстонаселените страни в ЕС и има площи, които буквално се задъхват от липса на жизнено пространство.